2006-05-13

Göran Perssons känslomässiga retorik

Nu har jag tittat på partiledardebatten, och det var som väntat. Göran Persson pratar enbart om hur moderaterna riktar udden mot och straffar folk det är synd om. Ibland är hans anklagelser grundade i hur moderaternas politik faktiskt ser ut, men oftast är det bara rent skitsnack. Han pratar också om hur himla bra hans politik är, och hur bra och tryggt det är med hans politik. Han använder ofta vändningar som "en sån politik ni står för". Vad är det, mer konkret?

Göran Persson lovade också vitt och brett att saker skulle höjas, men vägrade säga med hur mycket. Det finns inga konkreta förslag, och hans hummade löften åtföljdes direkt av en brasklapp om att han faktiskt inte tänkte lova nåt.

Reinfeldt fungerade bäst när han var på en lika känslomässig offensiv. Han påpekade att sossarna klagar på moderaternas förslag, och sedan genomför ungefär samma saker senare, och sa rakt ut, och helt riktigt att det är hyckleri. Då hamnade Göran Persson med ryggen mot väggen och hade svårt att försvara sig. Han såg också generad ut när Reinfeldt påpekade att Göran Persson faktiskt inte bestämmer själv. Han bestämmer säkert alldeles själv över sossarnas praktiska politik (var resten av partiet säger kan han ignorera i praktiken). Men han bestämmer inte över v och mp.

Vem vann då? Ja, svårt. Jag känner ju inte nåt annat än förakt för att Göran Persson hycklar, och att han står och vaggar fram och till baka och säger "nej, nej, nej" när Reinfeldt säger saker som faktiskt är sanna. Göran Persson står ju och ljuger rakt ut. Men förstår folk det? Det tror inte jag. Jag tror att dom allra flesta av dom osäkra som såg debatten tror på Göran Persson. Jag tror dom gillar att han står och mumlar, dom tycker det är mysigt. Han spelar hårt på på sin överviktiga trygghet. Dom som lyssnade på Reinfeldt är dom unga som vill se förändringar, dom som är framåt och kan tänka sig att göra nya saker. Men sossarnas röstare finns bland dom konservativa. Dom vill inte ha nåt nytt. Dom tyckte Sverige var bra på 70-talet, och vill tillbaka dit. Därför har båda grupperna deklarerat att deras gubbe vann. För det tycker dom.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det intressanta med den här artikeln är att du kallar moderaterna nyskapande. vart ligger det nyskapande i att öka klassklyftorna mellan människor? Fast det beror på om man ser det som nyskapande att gå tillbaka i tiden. Sen håller jag fullständigt med dig om att Göran Persson ljuger.

Lennart Regebro sa...

. vart ligger det nyskapande i att öka klassklyftorna mellan människor?

Moderaternas politik ökar inte klassklyftorna.

Sen håller jag fullständigt med dig om att Göran Persson ljuger.

Lustigt att du då återupprepar det han säger.