2006-04-14

Falsk matematik: På tv4 är 4.9% hälften av 5.2%

I en artikel på tv4.se finns en graf över partiernas ställning i en opinionsundersökning. Dels har grafikmakaren märkligt nog gjort outlines för staplarna att fylla upp. Fyrkanter som slutar vid 60%. Varför 60%? Vad slutar där? Det finns inga partier som når i närheten till det? Vanligen låter man ju det största partiet ta upp nästan hela platsen på grafen. Men det kan man naturligtvis inte göra om man har ett "slut" på stpeln. Det hade ju fått det att se ut som om sossarna och moderaterna hade nästan 100%. Mycket märkligt.

Jag fick känslan att poängen var att få småpartierna att se mindre ut, för när skalan går till 60% istället för 40%, så ser ju småpartierna extra små ut. Men det kanske inte var syftet, för sedan insåg jag varför dom var så attans små: mp, c och kd är bara ifyllda till 2.5%! Dom andra partierna är korrekt ifyllda, men dessa tre småpartier får bara ungefär hälften av stapelns dom borde ha. V, med 5.2%, ges snällt en korrekt stapel. Mp, c och kd som alla hamnar just under 5% är bara hälften så stora som v.

Är det ingen på tv4 som överhuvudtaget kollar vad man påstår? Grafen har legat ute i en vecka. Är det ingen som bryr sig om sanningen på tv4? Jag bara undrar, alltså...

7 kommentarer:

Jörgen sa...

Procentsatserna och förändringen i procent står ju redan vid varje stapel, man har därför använt graderingen på y-axel till att kommunicera annan information. Siffrorna där är inte procent utan värdeomdömen kodade till siffror:

60 betyder "riktigt, riktigt stort, så stort som vi aldrig får se i Sverige så vi sätter taket här, för att inte verka förmätna."

40 betyder "detta parti hamnar i regeringsställning, och det kan inte sossarna vara säkra på"

5 betyder "klart över 4%-spärren"

2,5 betyder "de här får se upp, de ligger precis över 4%-spärren"

Det kan tyckas som att (v) får för mycket cred i diagrammet, men det har man kompenserat för genom att göra stapeln brunröd. På samma sätt så lyfter man (kd) lite genom att ge en gayrosa färg till dem.

Lennart Regebro sa...

Trevligt att brunvänstern antligen får lite uppmärksamhet. ;)

Pelle sa...

Dåligt av TV4 att visa småpartierna i en sådan dålig dager. Om de ska göra något så ska de lyfta fram små partierna för utan dem vore det ju bara att välja mellan Socialdemokraterna och Moderaterna och smaka pest eller kolera oavsett om man vill det eller ej. Småpartierna är en demokratisk tillgång som ska värnas om och inte förtryckas och ringaktas på något vis. Om så skett måste TV4 verkligen skärpa sig!

Anonym sa...

Det är sånt här som kallas att ljuga med statistik! Det har dom politiska partierna hållit på med i minst 100 år.

Johnnie sa...

Märklig hur man får vibbar åt Fox News i USA angående deras rapportering i presidentvalet?

Lars sa...

Vad gäller Fox news har Dick Erixon skrivit en intressant post:
http://www.erixon.com/Kronikor/blog050626.htm

Rulla ner en bit till rubriken:
"FOX NEWS - MINST OBALANSERAD"

Lennart Regebro sa...

Fox News är möjligtvis minst obalanserad när det gäller Bush vs Kerry. Men det är ju en rätt liten del av nyhetsrapporteringen.

Bara en sån snubbe som O'Reilly gör ju att eventuella påståenden om att vara balanserad framstår som komplett urlöjliga. I en balanserad kanal hade O'Reilly varit en satirisk skämtshow där man drev med konservativa idioter. Hos Fox är han på fullt allvar.