2007-06-19

Ekonomisk frihet och ojämlikhet

Efter mitt förra inlägg blev jag uppmanad att kolla på om det finns något samband mellan fri ekonomi och inkomstfördelning. Det är ju ett av dom vanligaste argumenten mot kapitalism, globalisering och frihandel, att fria länder är ojämlikare.

Såvitt jag kan se, så stämmer dock inte det. Hur ojämlik inkomstdistributionen är verkar inte ha något som helst samband med hur fri ekonomin är. Jag har tittat på lite olika mått på ojämlikhet, och graferna slutar alla upp ungefär såhär:


Ett stort runt moln av pluttar, och inget uppenbart samband alltså, och definitivt inget som helst stöd för påståendet att länder med mycket ekonomisk frihet skulle ha en ojämlikare inkomstdistribution.

Med är det är ju såklart så att det egentligen är rätt ointressant att se på inkomstfördelning. Det intressanta är såklart hur dåligt dom sämst ställda har det. Och där är den här grafen rätt upplysande:


[Källa]
Grafen jämför inkomster hos rika och fattiga i rika länder och fattiga länder. Man jämför visserligen inte med ekonomisk frihet, men vi har redan sett att ekonomisk frihet skapar välstånd. Och vad är det intressantaste med den här grafen? Jo, att fattiga i rika länder har det betydligt bättre än rika i fattiga länder.

Bästa sättet att avskaffa fattigdom är inte att omfördela den rikedom som finns (den räcker inte långt) utan att skapa MER rikedom. Vilket bäst görs med kapitalism, globalisering och frihet.


Kanske intressanta bloggar om: , , ,

2 kommentarer:

Anders sa...

Jag funderade förut hur en sådan graf skulle se ut (samband mellan fri ekonomi och inkomstdistribution). Märkligt att det inte blev något tydligare mönster.

Lennart Regebro sa...

Nej, det är inte speciellt märkligt. Jag blev lite besviken, såklart, jag hade velat ha ett samband. Men det är fullt naturligt att det inte finns nåt, och det är lika naturligt att du tycker det är märkligt.

Vi har blivit itutade i den politiska debatten att det SKALL finnas ett samband, och mer specifikt ett NEGATIVT samband. Vi får hela tiden höra från vänstern, för det här är Marx teori, att ju mer ekonomisk frihet och ju mer kapitalism det finns, desto ojämlikare blir det och desto sämre har arbetarna det och desto värre är fattigdomen.

Om och om och om upprepas detta. Och när man argumenterar mot det, så får man hela tiden höra "så du tror att ekonomisk frihet/kapitalism/globalisering/vfsh kan skapa jämlikhet"?

Nej. Jag tror inte det. Få människor tror det. Det är inte det ekonomiska systemets uppgift att skapa jämlikhet. Inte heller skapar det ojämlikhet. Det är en Marxistisk myt, och Marx hade som vi vet totalt fel i precis allt signifikant.

Ekonomisk frihet varken skapar eller avskaffar ekonomisk jämlikhet.