2007-08-18

Moderat politiker vill stoppa ”negerkompisar”

”Jag tycker att det blivit för slapp attityd till afrika”

Kommunpolitikern Marie-Louise Ekholm (m) vill stoppa ungdomars ”negerkompisar”.

– Jag tycker att det blivit för slapp attityd till afrika, nu finns de till exempel så kallade ”negerkompisar”, säger hon.

I måndags lämnade Marie-Louise Ekholm, som är ledamot i både kommunfullmäktige i Nässjö och landstinget i Jönköpings län, in en motion till kommunfullmäktige med förslag om insatser för att minska malaria bland unga människor.

– Den går ut på att det ska ske ett ökat samarbete mellan ungdomsmottagningen och skolan för att minska malaria bland unga människor, säger hon.

I motionen skriver hon:

”Mer antimalariatabletter är inte lösningen vid ohejdat många afrikaresor”, och fortsätter:

”Samhällets attityd till afrika har säkert påverkar ungdomar till tidig afrikadebut samt afrikaresor med olika partners utan infektionsskydd. Det är inte ovanligt med så kallade negerkompisar där man har afrikaresor med varandra utan kärlek.”

”Slapp attityd”

Hon tycker att siffrorna som visar ökningen av malaria bland ungdomar är alarmerande.

– Jag tycker att man som ung själv ska känna att man bär det största ansvaret för sitt eget beteende, säger Marie-Louise Ekholm.

– Jag tycker att det blivit för slapp attityd till afrikaresor, nu finns de till exempel så kallade ”negerkompisar”, som blivit ett begrepp i dag, att unga umgås med folk från många kulturer, säger hon.

– Det är inte min term, det är ett begrepp för att man känner folk från afrika, inte för att man har en kärleksrelation utan bara för kulturutbytet, säger Marie-Louise Ekholm.

Hon är själv läkare och säger att hon pratat med läkare på ungdomsmottagningen och med annan sjukvårdspersonal om saken. Men attityden till afrika märks även på andra håll, säger hon.

– Det kan man bara se på kvällstidningar och såpor som ”Big Brother”. Det är svårt att stå emot som ung, säger Marie-Louise Ekholm.Andra bloggar om: , , ,

5 kommentarer:

Mikael Ståldal sa...

Hehehe, skitbra!

afait sa...

Jinge, på pricken!

'Per Madsen sa...

Tur att man har förståelse för korkade människor.... Annars skulle man ju som sosse kunnat gjort något riktigt illa av det där. om än att det handlar om något annat. Min första reaktion var mer.... snälla nån.... skicka människan på en kurs i värderingsutveckling på Kairos Future eller nått...

Tittar in då och då Lennart, är du kvar i France?

Lennart Regebro sa...

Jajamen!

syrrans granne sa...

Tio poäng! :)