2007-02-13

Facket 1 - Arbetarna 1

Fackets vann och arbetarna förlorade i striden runt Wild'n Fresh. Men nu fick arbetarna ett revanchmål, tack vare Europadomstolen. Det är inte lagligt att ta ut avgifter från dom arbetare som inte är med i facket.

Det är, tror jag, dom här avgifterna som striden i mångt och mycket handlar om även när det gäller Wild'n Fresh. Byggnads själva hävdar att det handlar om minst 20 miljoner dom drar in om året i avgifter på dom som inte är medlemmar. Arbetsgivarna säger att det snarare är 35 miljoner. 20-35 miljoner som facket skaffar sig genom ren utpressning varje år.

Då det är ungefär 4000 kronor om året det här kostar kan nog byggnads räkna stenhårt med att rätt många går ur facket om dom fortsätter ta ut dom här avgifterna även för medlemmar. Totalt sett är det någonstans mellan 200 och 350 miljoner kronor som står på spel alltså. Pengar som till stora delar går till socialdemokraternas valfonder. Så bli inte förvånade om sossarna och facket tar till desperata åtgärder för att den här lilla utpressnings och muthärvan skall kunna fortgå.

Länkar:
SvD - Dom underkänner Byggnads avgifter

DN - Europadomstolen underkänner Byggnads avgifter
DN - Byggnads ordförande förvånad över dom
DN - Lättnad hos byggnadsarbetare som får ersättning


Andra bloggar om: ,

6 kommentarer:

Arbetaren sa...

Världen starkaste fack går snart in i en Avtalsrörelse så lugn bara lung vi kommer alltid vinnande ur striden/Byggnadsarbetaren

Jonas N sa...

Det är inte alldeles säkert att det var arbetarna som förlorade i fallet Wild'n Fresh.

Riksdagsman Fredrick Federley och PR-kvinnan Dominika Pezcynski har lagt bud på salladsbaren samt, ifall de får ta över den, planerar att öppna fler i andra större städer.

Och ingen anställd som inte vill skall behöva teckna kollektivavtal.

Byggkillen sa...

Med tanke på att systemet bidragit till att byggnadsarbetares årslön ligger betydligt högre än 4000 kr över genomsnittet innom LO, är det nog mest arbetsgivare som glädjer sig åt detta domslut!

Lennart Regebro sa...

Kan du förklara hur byggnads granskningsavgifter har höjt byggnadsarbetarnas årslöner?

Patrik sa...

LO-facket brukar ju alltid tala om att ingen skall behöva jobba för lägre lön än ngn annan.

Då kanske byggkillen kan förklara varför samma arbetsuppgifter har olika lön beroende på om det är byggnads- eller fastighetsavtal som gäller. Dessutom bör han förklara varför byggnads i solidaritetens namn alldrig ställt upp för fastighets när de försökt få upp sina löner

Byggaren sa...

"Med tanke på att systemet bidragit till att byggnadsarbetares årslön ligger betydligt högre än 4000 kr över genomsnittet innom LO, är det nog mest arbetsgivare som glädjer sig åt detta domslut!"

Detta har mer med att göra att det skapats stora värden inom byggsektorn. Detta tillsammans med brist på kompetent folk skapar bra löner. Att tro att det är facket som ger dig detta är lite naivt. Om du inte tror mig så titta på tjänstemännen inom byggsektorn. De tjänar runt 50.000 i månaden utan hjälp från facket.

Det är tillväxt som skapar löner inte kollektivavtal.