2007-02-17

Mycket snack - men blir det nån verkstad?

I SvD så har socialdemokraterna i Stockholm en debattartikel där man säger att socialdemokraterna bör se över sin sjukvårdspolitik. Det är helt riktigt, det bör man. Dom vill också att man inte bara skall se sjukvården som en kostnad, utan som en inkomstbringare. Det är också riktigt.

Men kommer det komma ut något vettigt ur en sådan översyn av den socialdemokratiska politiken? Det är knappast sannolikt. För det kräver att socialdemokraterna slutar argumentera för en gigantisk totalitär planekonomisk vårdmaskin, och börjar driva en vårdpolitik där vårdtagarna själva får inflytande. Och det hade inneburit att alla socialdemokratiska politiker helt plötsligt säger till sina väljare att "vi skall sluta bestämma över ert privatliv", och hur sannolikt är det på en skala?

Så jag tror att om det överhvudtaget blir någon översikt av socialdemokraternas sjukvårdspolitik, så kommer man komma fram till att politiken är skitbra, och ingen förändring behövs, och att det allra bästa för Sverige är att fortsätta att köra den svenska sjukvården i botten, och att jättelånga vårdköer bara är nyttigt. Resultatet av det är att vi kommer få en sjukvård uppdelad efter klass. Bra privat vård för dom rika, dåligt offentlig vård för dom fattiga.

Jag hoppas såklart att socialdemokraterna faktiskt kan ändra sig och börja driva en vettig sjukvårdspolitik. Men jag tänker inte satsa pengar på det.

Vidare läsning om du vill veta hur sjukvården borde fungera:
I Sverige har man ett sjukvårdssystem - I Frankrike har man sjukvård.
Det nya klassamhället, del 1: Sjukvården.


Kanske intressanta bloggar om: , ,

4 kommentarer:

Antimannen sa...

Mycket träffande och kärnfull kommentar till artikeln!

Anonym sa...

Och det hade inneburit att alla socialdemokratiska politiker helt plötsligt säger till sina väljare att "vi skall sluta bestämma över ert privatliv".

Men jag går till valurnorna just för att politiken påverkar mitt privatliv. Det är ju det jag vill att den ska göra. Ibland argumenterar du som om Sossarna själva bestämt att de ska regera och inte var valda av folket.

Om en väljare lagt sin röst på Sossarna för att de vill att dem ska ta hand om och bestämma över vår gigantiska vårdsystem, så har väljaren i allra högsta grad bestämt över sitt privatliv. Väljaren vill ju ha det så. Annars hade de lagt sin röst någon annanstans.

Agogo

Lennart Regebro sa...

"Men jag går till valurnorna just för att politiken påverkar mitt privatliv. Det är ju det jag vill att den ska göra."

Tja, det är ju upp till dig. Men med lite tur kanske du inser någon dag att politiker är sämre på att bestämma vad som är bra för dig än vad du är.

"Väljaren vill ju ha det så. Annars hade de lagt sin röst någon annanstans."

Nej, det hade ha nog inte. Dom flesta som röstar på (S) gör det av gammal och ohejdad vana. Men det är en annan sak.

Robert sa...

Visst har du rätt. Men inlägget känns inte så konstruktivt, utan bygger mest på gammal (välförtjänt) misstro mot sossarna.