2007-05-16

Ylva Thörn: Lögnare eller korkad?

Ylva Thörn, kommunal ordförande, har en debattartikel i DN i dag. Den handlar om hur det står till i Sverige i allmänhet och bland kommunalmedlemmar i synnerhet. Man har gjort statistik på medlemmar i 10 år för att se vad som händer. Resultatet av undersökningen är mycket intressant, och inledningen börjar bra.

Ny undersökning från Kommunal: Var femte person inom kommun och landsting som slutat under de senaste tio åren har gått i förtidspension. Andelen förtidspensionerade och sjukskrivna är nu mer än dubbelt så hög som för hela befolkningen. Och andelen arbetslösa ungdomar är tre gånger högre i Sverige än i Danmark och Irland. Det framgår av en ny undersökning från Kommunal som har följt medlemmar som slutat sina anställningar under tio år.

Det här är naturligtvis inte alls bra. Men direkt efter kommer följande märkliga utfall:

De här grupperna bryr sig regeringen Reinfeldt inte om.

Va? Hallå, kommunal är nån hemma!? Undersökningen handlar om dom tio senaste åren. Det parti vars politik har lett till den här situationen är socialdemokraternas! Alliansen vann valet på en plattform som explicit säger sig vilja åtgärda just ungdomsarbetslöshet och minska allt förtidspensionerande. Men säger sig alltså vilja fixa just dom problem Kommunals undersökning visar på. Och kommunals slutsats är att alliansen inte bryr sig.

Kan det vara så att kommunal inte alls ser det här som ett problem, utan i själva verket anser att det är bra att man har hög ungdomsarbetslöshet och förtidspensionering? Nej, för sen säger dom.

Men man måste ge dessa människor en chans att komma tillbaka på arbetsmarknaden.
[...]
Ungdomarnas situation har försämrats i Sverige jämfört med andra länder. Ett markant exempel är att ungdomsarbetslösheten utvecklats mycket negativt och år 2005 var ungefär tre gånger högre i Sverige än i Danmark och Irland.

Kommunal tycker inte alls situationen är bra alltså. Är det så att problemen för kommunal har skapats sedan Alliansen fick makten? Nej, och det vet Kommunal, för dom skriver såhär:

Sverige bekämpade framgångsrikt den statsfinansiella krisen under 1990-talet. Den ekonomiska politiken som då etablerades skapade goda offentliga finanser, låg ränta och inflation. Tillväxten är hög och reallönerna ökar.

Trots detta guldläge fick en stor andel av befolkningen i arbetsför ålder fortsätta utanför arbetsmarknaden. Medlemmarna i Kommunal fick betala ett högt pris för vändningen av samhällsekonomin. Antalet arbetare inom vård, omsorg och utbildning minskade med mer än ett hundratusen under krisåren. Andelen sjukskrivna undersköterskor, barnskötare och andra inom vård, omsorg och utbildning har det senaste decenniet ökat och ligger nu på en betydligt högre nivå än för andra arbetare.

Här säger alltå kommunal rakt ut att dom här problemen hände som ett resultat av krisen i början av 90-talet. En kris som skapades av sossarna. Och sossarna har sedan haft tolv år på sig att fixa dom här problemen, men det har man inte gjort. Ändå hävdar alltsp Ylva Thörn att det är Alliansens fel! Kan hon vara så dum i huvudet? Kan verkligen kommunals ordförande vara så brutalt blåst att hon tror på det hon säger här? Eller ljuger hon?

Jag vet inte. Vad tror ni?



Kanske intressanta bloggar om: , , ,

16 kommentarer:

A nonym sa...

Själv röstar jag på att hon är dum i huvudet.

Anonym sa...

Ljuger är vad hon gör...förmodligen är hon ganska korkad också. Ingen ovanlig kombination inom svensk politik tyvärr...särskilt inte på vänstersidan./Erik

Anonym sa...

Sällan har jag sett ett så självklart självmål. Inte ens Mona "Fiffeldrottningen" Sahlin kunde gjort det bättre.

Ulf Gustavsson

Anonym sa...

Hon ljuger så erbarmligt dåligt.

Såg uppdrag granskning om "Vi tar fajten"-strejken.
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=6437&a=143767

Närbild på Ylva Thörn.
- Utsattes ni av påtryckningar från LO för att avbryta strejken?
Flackande blick, lång paus ...
- Nej

Lennart Regebro sa...

I förra inlägget fanns en länk till ett företag med. Eftersom det företaget gör saker som enbart extremt perifert på nåt sätt kan sammankopplas med det artikeln handlar om behandlar jag det som spam.

Här är en kopia av vad JohnP skrev, med företagsnamnet borttaget:

Nu måste jag skriva ett inlägg.
Vi borde lägga mera tid på att finna konstruktiva lösningar än på att kritisera den ena eller andra ideologien för diverse oförrätter. Då skulle vi göra en faslig nytta. Jag har till min gädje sett att effektiva små rådgivningbyråer nu kommer upp och går in i företag och organisationer för att tidigt vägleda personal innan det blir fel och att låta dem fråga erfarna rådgivare. [reklam raderad] är en av dessa rådgivningsbyråer, men det finns ett antal andra. Jag tror att vi alla kan hålla med om att det är värdefullast att redan i arbetssituationen ge råd och bra personliga tips så att den anställde i god tid bättre kan se värdet av sin roll, uppskatta sig själv och analysera de goda & dåliga signalerna och omständigheterna på jobbet. Det här är alltså motsatsen till att förtränga. Om allt bara blir en våt filt så ser man inte det som är bra och då kommer de negativa tankarna, ekorrhjulet börjar snurra och utbrändheten blir ett brev på posten. Jag är absolut övertygad om att facket har en viktig HELT NY FRAMTIDSROLL att spela här. Att anordna kurser och seminarier med hjälp av professionellt folk inom psykoterapin, så att den anställde kan värdera sig själv och sin insats precis som man är och gör. Att lära sig minska egna överkrav, stress och otillräcklighet är annat viktigt för att klara sin vardag. Jag tror detta kommer stort nu på 2000 talet för varken fack, nation, organisation eller företag har på sikt råd med den ökande utslagningen på jobbet. Skulle vara kul med en diskussion i detta ämne som intresserar mig mycket. MVH John

Lennart Regebro sa...

"Vi borde lägga mera tid på att finna konstruktiva lösningar än på att kritisera den ena eller andra ideologien för diverse oförrätter."

Dom konstruktiva lösningarna finns redan. Vi vet, i grova drag, hur man skall göra sådana här saker. Det som saknas är den politiska viljan, och det beror mycket på att många av lösningarna (men inte alla) kommer från ett visst politiskt läger, och dom som sitter vid makten, men kommer från andra läger, tror att dom kommer förlora makt om dom erkänner att dom lösningarna fungerar.

Och kanske är det så på kort sikt. Men på lång sikt är det såklart så att dom som vägrar anpassa sin politik efter verkligheten sakta kommer bli marginaliserade.

Anonym sa...

Jag är säker på att hon inte är dum. Man kommer inte så långt i en organisation genom att vara dum. Var jag då landar förstår väl envar, och det är väl ändå betydligt värre än att vara dum...

Lennart Regebro sa...

Visst, men man kan vara korkad på olika sätt.
Och som man säger: Skyll inte på ondska det som kan skyllas på dumhet.

Så jag vet inte jag...

Anonym sa...

Snacka om att Kommunal pysslar med partipolitik... LO:s skulle må bra av att kraftigt göra om sina relation till det Socialdemokratiska partiet. Det skulle öka trovärdigheten. Fackförbund som är oberoende är bäst!
Henrik, liberal

Unknown sa...

Jag tycker kritiken från Regebro och kommentarerna är dummare än Ylva Thörn. Ni missar en uppenbar poäng.

Reepalu med flera Socialdemokrater har sen åtminstone januari gått ut och skällt på nuvarande regering för problem som funnits många år.

Det ser ut som en strategi att fånga upp dumma väljare -- och den verkar fungera.

Lennart Regebro sa...

"Jag tycker kritiken från Regebro och kommentarerna är dummare än Ylva Thörn."

Eftersom din åsikt tycks vara att hon ljuger så låter jag bli att ta det som en förolämpning. :-)

Unknown sa...

Det finns ett större perspektiv som är intressantare än Thörn.

Förra gången (S) var i opposition så gnällde de bara -- på allt. De nästan påstod att vädret var borgarnas fel. Och det fungerade. Nu gör de samma sak.

Jag undrar om det är svenska röstare som är dumma -- eller de borgerliga partierna som inte klarar av att ens bemöta enkelt gnäll och enkla lögner.

Det roligaste exemplet på borgerlig inkompetens var när (S) skyllde kraschen 1992 på den borgerliga regeringen -- och många trodde på det.

På den tiden lades budgeten för året efter valet (1991) av föregående (S)-regering. Alla kurvor hade pekat neråt en lång tid. Feldt(!!) höll inte med (S)-kritiken och hade tom avgått som finans-minister några år innan för att politiken bar åt skogen.

Situationen var enkel -- och de borgerliga partierna lyckades inte förklara det för befolkningen. Patetiskt.

(Sommaren 2001 (juni?) var den en artikel på DN-debatt där (S)-förespråkare skrev att det var deras fel. Jag sparade aldrig artikeln. Det upprörande är att det verkar vara ett avtal under bordet -- man hörde aldrig några politiker gå ut och rättmätigt skälla Persson för at ljugit i nästan ett decennie.)

Lennart Regebro sa...

Jag hade en rolig debatt om detta med Roger Jönsson på s-info, där jag försökte få hono att erkänna ett en ekonomisk budget inte kunde få effekt två å innan den genomfördes. Han vägrade. Han klarade inte av att erkänna detta, för han visste att om han erkände det skulle han vara tvungen att erkänna att krisen inte var borgarnas fel. Det var oerhärt intressat att se hans psykologiska reaktion när jag bevisade att sossarna faktiskt kan göra fel, och försökte få honom att erkänna att dom inte är ofelbara.

Unknown sa...

Inga problem med fakta, eftersom de faktiskt är rätt uppenbara. Det jag skrev handlade inte om det.

Vad jag undrar över är hur så billig argumentation kan fungera?

Vågar/vill tidningarna inte skriva och roa sig åt t.ex. Thörn?

Fick borgerliga politiker topp-jobb av Persson om de inte noterade hånfullt när han ljög?

Vad är det som händer när uppenbara samband bara inte noteras?

Lennart Regebro sa...

"Vad jag undrar över är hur så billig argumentation kan fungera?"

Därför att folk inte orkar sätta sig in i hur det faktiskt ligger till.

"Vågar/vill tidningarna inte skriva och roa sig åt t.ex. Thörn?"

Svenska journalister är okunniga idioter. (Med några få undantag)

Unknown sa...

Jag känner till maximen "never presume malice when stupidity is a sufficient explanation"

Jag tror inte på dumhet här ändå, eftersom det är så otroligt viktigt för folk som får pengar/makt om t.ex. media missar vissa vinklar.

Första punkter är som att säga att det är dumma elever när läraren inte lyckats förklara saker.

Jag tror inte heller på resonemanget om press heller:

1. Det här är faktiskt inte raket-design.
2. Journo-hacken behöver inte tänka själv utan bara skriva reportage om andras tanker.
3. Inte ens de i media som verkar skärpta skriver sådana här analyser.

För att ta ett exempel som bara krävde att man kunde läsa innantill:

Hösten 2005 skällde G Persson ut (M) på moraliska grunder för ett förslag om A-kassan. Han tystnade tvärt när en kort notis påpekade att han själv föreslog mycket mer ett decennie tidigare.

Sen hördes inget mer om det. (Jo, Persson skickade fram Nuder för att repetera anklagelsen, men "Bortre parantesen" nämndes inte då alls.)

Ersätt i tanken Persson med Bildt... mediastormen för hälften så stor brist på integritet hade lett till avgång.

Jag börjar snart tro på konspirationsteorier.