2005-12-28

Det är inte socialistisk att äga

I sin krönika om fildelning och piratkopiering klämmer Jan Guillou ur sig att "Rent ideologiskt kokar hela frågan ner till ett enda påstående, som jag härmed med övertygelse framför: Det är inte socialistiskt att stjäla, ens från författare." Ja, så är det ju onekligen. Det är inte socialistiskt att stjäla, eftersom socialism är egendomsgemenskap, i synnerhet av det som kallas "produktionsmedel" (dvs saker man kan tjäna pengar på). I en socialism äger inte Jan Guillou sina böcker. Att någon då lyssnar på hans böcker utan att betala är alltså inte stöld.

Så, ja, Jan, stöld är inte socialistisk. Med att kopiera dina talböcker utan att ge dig pengar, det är i högsta grad socialistiskt. Så, rent ideologiskt kokar hela frågan ner till ett enda påstående, som jag härmed med övertygelse framför: Det är helt rätt att piratkopiera verk, om upphovsrätten innehas av en socialist.

Sådeså.

5 kommentarer:

yastory sa...

En underhållande analys, kort och koncis. Jag är själv fascinerad över att uttalade idéer inte är skyddade av upphovsrätten, men att ljud och texter är det. Allt beror alltså på lagringsmediet. Frågan är vad som händer när vi får digitala avkodare av digitala etersändningar? Är det piratkopiering?

Lennart Regebro sa...

Idéer har inte upphovsrätt ens om dom skrivs ner, dom behöver man patentera. Musik omfattas av upphovsrätt även om den inte är nerskriven eller inspelad, men det är svårt att bevisa att du har skrivit en låt om du inte skriver ner eller spelar in den. ;)

Ditt exempel med digitalavkodare illustrerar problemet med att definiera upphovsrätt i fråga om kopiering, vilket många länder gör. Det bör istället definieras i fråga om distribution. Du bör alltså få göra hur många kopior du vill, om du behåller alla kopior själv.

Anonym sa...

Var det inte exakt så upphovsrätten brukade fungera (dvs innan Boström ändrade den, enligt eu-direktiv?)

Dvs att du fick göra hur många kopior som helst och faktiskt sprida dem inom din närmaste bekantskapskrets (som ju bland annat med Internets hjälp kunde vara en väldigt sort krets av människor. Ja menar hur definerar man om någon är ens polare eller inte!?)
Dessa regler gällde dock inte datorprogram, vilka levde under en annan lag.

JohanC

Lennart Regebro sa...

Att ge kopiorna till kompisar är ju att distribuera, så det var inte samma. Och det var bara i Sverige det var så.

KAS sa...

Hej Lennart KAS här

"Det är helt rätt att piratkopiera verk, om upphovsrätten innehas av en socialist."

Är det din privata åsikt eller har Du stöd för det hos någon lagstiftare :)