2006-03-09

Hejdå Folkpartiet, morsning Centern!

Jag har röstat på Folkpartiet hela mitt liv. Och Folkpartiets politik är fortfarande hyfsat bra. Men senaste året har Folkpartiets tendens att ropa på polis i varenda fråga irriterat mig. Mer poliser löser bara problem om problemet var att det var för lite poliser. Praktexemplet är när Fp gör en jättebra analys om upploppen i Paris, och kommer fram till att det beror på utanförskap och arbetslöshet hos ungdomar med invandrarbakgrund. Fps lösning på problemet? Mer poliser! Känn på den logiken!

Samtidigt har Centern senast året lagt fram liberala förslag, och allt fler centerpartister kallar sig liberaler. Man uppfann under 90-talet begreppet "ekohumanism", och det står fortfarande kvar i idéprogrammet från 2001, men ingen idag kallar sig "centerpartistisk ekohumanist", utan det är "socialliberal" som gäller, i synnerhet bland dom från ungdomsförbundet.

Det här är trevligt, eftersom en sak som alltid har irriterat mig med Centern och CUF är att man är så slumpmässiga i sina åsikter. Man tycker i allmänhet en del bra saker och några få riktigt urkorkade saker, och jag tror det beror på att man inte har haft nån ideologi. Det har inte funnits nån måttstock för om en idé är bra eller dålig, ingen sätt att se om en idé passar in med resten av åsikterna. Dom bra åsikterna har man i allmänhet dessutom haft gemensamt med resten av dom borgerliga partierna, så att rösta på Centern har inte varit aktuellt.

Men nu är det aktuellt, och det senaste förslaget från Centern tippar slutligen över vågen för mig. Centern kallar det "köksbordsdemokrati" vilket ju är ett klatchigt och något missvisande namn, men så är det ju i politiken. Det skall låta fint. Vad det egentligen är frågan om är att man ta principen som ligger till grund för skolpengen, och anpassar den för andra frågor också. Dvs, när det är en sak som staten anser att en person eller ett företag har rätt till eller behöver hjälp med, då skall staten stå för pengarna, men inte den direkta hjälpen.

Som skolan, till exempel. Alla har rätt till utbildning. Då skall det offentliga betala utbildningen. Men det offentliga behöver inte hålla utbildningen. Genom att ge folk skolpeng, så kan dom välja den bästa utbildningen själva. Centern vill göra samma sak med barnomsorg och företagsrådgivning. Utmärkta förslag. Tyvärr vill dom inte lägga ner AMS, bara decentralisera det (fegt, AMS är meningslöst och kostar bara massa pengar och bör läggas ner helt, men det vågar inte Centern säga.)

Inget parti vågar heller föreslå att man kör denna principen inom det område där den behövs allra mest: Sjukvården. (Se även här, här och här) Men om Centern lyckas genomföra dom här två förslagen så kanske nästa borgerliga regering vågar fortsätta med att "köksbordsdemokatisera" fler delar av det statliga bidragssystemet.

Jag vill också passa på att ge Centern ett förslag till för att öka medborgarnas kontroll över sina pengar: Utbyggda lönebesked och direktskatter.

Jag vet inte om Centern verkligen är liberalare än Fp, men Centern går åt rätt håll, Folkpartiet har "peakat" och är på väg bort från liberalismen. Jag hoppas att dom skärper sig, men gör dom inte det blir det Centern i höstens val. Och att Maud Olofsson gjorde bort sig mindre i höstens TV-debatt än Lars Leijonborg skadar ju inte.

20 kommentarer:

Annie sa...

Får tacka för komplimangerna. Detta du tar upp vad det jag hittade hos Centerpartiet för 5 år sedan då jag blev medlem. Jag hittade principerna för köksbordsdemokrati och självbestämmande.

Många är de Centerpartister, även i Riksdagsgruppen som vill lägga ner Ams men Alliansförslaget är en klassisk jämkning. Det dröjer inte länge tror jag innan AMS-Trams är borta och privata arbetsförmedlingar har intagit stället. 69 miljarder extra i skattkistan eller kvar hos människorna skulle inte sitta fel.

Välkommen till Centerpartiet!
:-)

Annie

Lennart Regebro sa...

Jo, Centern har luddigt talad om "decentralisering" i många långa år, men även om principerna har funnits där har det mest vart frågan om att man skall flytta ut olika verk på landet. :)

Att centern nu väljer att trycka mer på personligt bestämmande är bra. Lars Leijonborg skrev mycket om det i sin bok "Nya Frihetstiden" men tyvärr har det inte haft nån rejäl påverkan på resten av folkpartiet, och man har inte gått ut ordentligt med den här typen av förslag.

Niklas Frykman sa...

Jaha. Ännu en som gått på myten om den liberala centern.

Lennart Regebro sa...

Har du blivit socialist, eller? Om inte så har du väl argument?

Björn sa...

Jag vet ju inte vad jag ska rösta på, men jag har också kommit till slutsatsen att man inte längre kan rösta på folkpartiet. Både moderater och kristdemokrater är ju konservativa till stor utsträckning, så det går inte heller. Äsch. Var ska en gammal liberal ta vägen nu då?

Lennart Regebro sa...

Nej, det är ju det... tur att Centern har tagit steg mot liberalismen då. Sånt bör uppmuntras.

Jag tror vi eventuellt ser ett symptom på att det är trångt i den liberala mitten. När man har flera partier som alla är liberala har dom en tendens att försöka profilera sig genom att dra upp konstigheter, och försöka attrahera folk från olika kanter. Eventuellt är det det FP försöker göra genom att skrika på poliser och ordning och reda hela tiden.

Helene Odenjung sa...

Är det själva ordet "köksbordsdemokrati" du blev kär i? "Friheten att välja" har ju folkpartiet drivit sedan Hedenhös - OCH gör fortfarande!

Dessutom tycker fp redan att AMS är TRAMS! *ler*

Så varför ge upp för "fler poliser"?

Lennart Regebro sa...

Jaså, driver folkpartiet det? Varför har då inte folkpartiet kommit med dom här förslagen eller liknande? Var finns det förslag från fp som direkt flyttar ner valmöjligheterna till individnivå?

Ja, man PRATAR om det, ja. Men förslår man nåt?

Om folkpartiet nu driver detta, då antar jag att folkpartiet inom ett par dagar kommer att gå ut med ett uttalande om att man helhjärtat stöder Centerns förslag, fast att man vill lägga ner AMS helt.

pelpet sa...

Jag funderade till och med på att gå med i fp, men efter att de sagt ja till Bodströms datalagring så åkte fp-papprena i skräpet, och där blir de kvar tills folkpartiet börjar respektera den persoliga integriteten.

Och eftersom centern verkar ha lagt kärnkraftsmotståndet åt sidan, blivit mer liberala och lite mindre neuralistiska i utrikespolitiken så lutar det åt att de får min röst.

Helene Odenjung sa...

I Göteborg (låter nästan som Stina på Saltkråkan "hemma på min gatan i stan") har fp föreslagit både barnomsorgspeng, skolpeng och äldrepeng, i opposition än så länge. I Stockholm genomfördes skolpeng (utan Centern) förra mandatperioden om inte jag minns fel.

Men du kanske syftade på rådgivningscheckarna? Det är en intressant tanke tycker jag också.

Lennart Regebro sa...

Ja,då kan ni i Göteborg vl övertyga fp riks, också. Och få riks att sluta vifta med batongen. Då kommer jag gladeligen rösta på fp igen. :) Det är ju inte så att jag VILL rösta på Centern.

Björn sa...

Nå, personligen gjorde Jan Björklunds förslag om skol-Stasi att jag gav upp om fp. Jag anser dem inte vara ett liberalt parti, oavsett vad de nu kallar sig. Visst, det blev inte mycket av förslaget - men att Björklund inte åtminstone fick en rejäl utskällning för det av partiledningen tycker jag är deprimerande.

Anders Dahlberg sa...

Helena:

Centerpartiet har varken representation i Sthlm elelr Gbg.

Om partiet har gjort något utalande vet jag ej, men kan sätta en peng på att hade de kunnat hade de röstat ja innan man hinner blinka.

perankersjo sa...

Kul att höra Lennart!

Maila sthlm@centerpartiet.se så skickar vi inbetalningskort. Vi är många som kallar oss (och anser oss vara) socialliberaler här i stockholmsdistriktet. Här har Maud ett gediget stöd för den "nya" profilen av partiet.

Tänk om bara min far kunde komma till din insikt som den inbitne folkpartist han är. Men ack nej...

;-)

Per

Björn sa...

Jag gjorde samma Kanossavandring idag och anmälde mig till centern. Jag antar rätt många liberaler gör samma resa. Folkpartiet kan man inte rösta på längre - om man kallar sig liberal.

Marie sa...

Välkomna till Centerpartiet. I CUF har vi en genomgående liberal princip och ams får man gärna kasta i papperskorgen.

CUF har även kommit långt i tankarna om grundtrygghet. Staten ska garantera en grundnivå men inte upprätthålla skillnader i inkomst.

Om begreppet köksbordsdemokrati inte passar, smaka på Högforsprincipen. Det ligger ganska bra i min mun och för givetvis tankarna tillbaks till Fälldins Ramviksmodell.

Men egentligen är inte etiketten på chokladen det viktigaste, det är innehållet man vill åt.

Lennart Regebro sa...

Hade man kunnat rösta å ungdomsförbund hade jag lugnt lagt min röst på LUF, men tack för informationen. ;-)

Björn sa...

Det var ju just federalismen i centern som gjorde att jag bestämde mig. Jag gillar väl definierade grundlagar, gärna med Montesquieuiska maktdelningsprinciper (som vi inte har i Sverige), och med subsidiaritetsklausuler.

Sen får man väl förklara för er vad som gäller inom miljöpolitiken, och så där. :)

Krohnman sa...

Visst finns det argument. Ett är att centern är totalt jävla opålitligt. Man gör upp med S om energin, man stoppar bodströmsamhället (credd!) - men har motionerat om det samma. Man är inte så pigg på att sänka skatterna när det kommer till kritan. Ungdomsförbundsordföranden & stockholmskandidaten länkar gladeligen till sheriffbilen medan partiets stockholmsavdelning är för trängselskatterna. Centerpartiet ställer till med kramkalas med socialdemokratin i ett antal kommuner.

Liberala steg ska uppmuntras. Dock kan jag inte släppa känslan av att jag inte har en aning om vad jag får om jag skulle rösta på centern. Jag tror det behövs extremt lite för att att partiet kan tänkas släppa den liberala vridningen & gå åt ett helt annat håll.

& slutligen: för att höja nivån, så är de ju fortfarande ena jävla bönder ;-)

Lennart Regebro sa...

Ja, centerns slumpmässighet har irriterat mig i många år. Men jag tror det delvis beror på ideologilösheten, och om dom nu omfamnar socilliberalismen borde det då bli bättre.

Och när man har att välja på skattesänkarpartiet moderaterna, Das Volkspartei polisiärerna, och bondeförbundet, ja du... då börjar bondeförbundet se riktigt stabila ut. :)