2007-09-04

Socialismen misslyckas. Igen.

Venezuelas ekonomi lider av 16%-ig inflation, en praktisk devaluering av valutan på 30%, och brist på många grundläggande matvaror. Detta mitt under värsta oljeboomen. (Via Björn)

Så, socialismen misslyckades igen. När skall socialisterna koppla slutsaten?

Nåja, det intressanta blir att se vad som händer i Venezuela, nu när verkligheten och kartan som vanligt inte stämmer överens. Att Chavez väljer kartan framför verkligheten är det ingen tvekan om. I en demokrati hade det inte nödvändigtvis varit ett stort problem, eftersom folket snart skulle rösta bort honom. Men Chavez har inte direkt uppvisat några större demokratiska tendenser, så förmodligen kommer vi nu få se Chavez att ta ett allt starkare tag om makten, och slutligen göra Venezuela till en full diktatur. Det är min gissning, iaf.Andra bloggar om: , , ,

7 kommentarer:

Byggaren sa...

"Så, socialismen misslyckades igen. När skall socialisterna koppla slutsaten?"

Vad sägs om aldrig? Det finns så mycket orelevant att skylla på. Vi kanske kan köra kobingo på något av följande alternativ.

* Hitta någon variabel som har en positiv trend såsom att antalet döda orsakade av för högt kolestorolintag har minskat.

* Peka på en statlig överproduktion av antalet utexaminerade socionomer. Man har även exporterat socionomer till övriga latinamerikanska lönder.

* Skyl över statligt övervåld genom att peka på någon tidigare latinamerikansk fascistisk diktators övervåld.

* Peka på svårigheten att driva en socialistisk linje när man konkurrerar med kapitalistiska rövarekonomier.

* Peka ut en amerikansk aggressiv konspiration som är ämnad att få det ärorika socialistiska experimentet att kollapsa.

* Peka på att den relativa fattigdomen minskar.

* Påpeka att detta bara är en tillfällig fas och att man längre fram kommer att se en fantastisk utveckling.

*Påpeka att vanliga ekonomiska variabler inte går att applicera på ett socialistiskt samhälle. Titta på Kuba som byter ut BNP mot en socialistisk variant.

Lennart Regebro sa...

Det är så deprimerande.

Bernt sa...

Min personliga favorit är kritiken av den ekonomiska forskningen på 90-talet från vänstern.

Argumentationen förutsatte att de ekonomiska forskarna var idioter eller i konspiration.

Det var roande likheter med kritiken mot paleontologin från kreationisterna.

(Båda vetenskaperna arbetar statistiskt och är historiska på så sätt att de inte lätt kan göra experiment.

De stora datamängderna med statistiska samband gör det t.ex. lätt att plocka enstaka motsägande exempel. Etc.)

Hmm... man skulle kanske kunna få till en kul bok om ursäkterna? (Det vore dessutom lätt att stjäla dispositionen från någon bok om andra konspirationsteorier.)

Lennart Regebro sa...

Tja, jag skulle läsa den iaf. :-)

Thomas sa...

Jag vet inte så mycket fakta om Venezuelas ekonomi men vad jag har hört så har levnadsstandarden hos större delen av befolkningen ökad sedan Chavez kom till makten.

Det känns mindre intressant exakt hur inflation och penningmarknad påverkas än hur människors levnadsstandard och mänskliga rättigheter ser ut (eller så får någon visa mig hur det är viktigare med inflationen). Bristen på mat låter ju allvarlig iof, hur såg det ut innan han kom till makten?

Venezuela är ju ett väldigt intressant fenomen. Skulle gärna vilja förstå på vilket sätt de är en dålig regim jämfört med innan, och även vad som är dåligt jämfört med väststater. Har de t.ex. tagit steg bort från mänskliga rättigheter och marknadsekonomi? Har hört att företag där fortf går väldigt bra och att människor har det bättre och har fler rättigheter nu.

Mvh Thomas

Lennart Regebro sa...

"Jag vet inte så mycket fakta om Venezuelas ekonomi men vad jag har hört så har levnadsstandarden hos större delen av befolkningen ökad sedan Chavez kom till makten."

Större vet jag inte, men stora delar, ja. Men det är genom stöd och bidrag finansierade med lån. Trots att som sagt, Oljan är dyrare än nånsin.

"Det känns mindre intressant exakt hur inflation och penningmarknad påverkas än hur människors levnadsstandard och mänskliga rättigheter ser ut"

Men poängen är att det är samma sak. O, inflationn är hög och penningmarknaden går dåligt kommer folkets levnadsstandard att sjunka. Du kan inte skaffa en hög levnadsstandard genom omfördelning om det inte finns ng pengar att omfördela.


"Bristen på mat låter ju allvarlig iof, hur såg det ut innan han kom till makten?"

Det fanns ingen brist på mat. Brist på mat existerar i dagens läge bara under krig och socialism. Jordbruksrevolutionen har i praktiken avskaffat svälten, och brist på mat eller brist på varor i allmänhet, faktiskt, existerar bara när marknaden inte fungerar.

"Venezuela är ju ett väldigt intressant fenomen. Skulle gärna vilja förstå på vilket sätt de är en dålig regim jämfört med innan, och även vad som är dåligt jämfört med väststater. Har de t.ex. tagit steg bort från mänskliga rättigheter och marknadsekonomi?"

Ja.

Venezuela var 1998 på 46:e plats i FN's Human Development Index, som vanligen anses vara det bästa måttet på hur bra livet är för fattiga. 2006 är dom på 72:a plats. Chavez har alltså INTE gjort det bättre.

Ser man på datat märker man att anledningen till sänkningen beror mest på att inget har blivit så mycket bättre. Medans omvärlden har blivit mycket bättre.
http://gd.tuwien.ac.at/soc/undp/98hdi.htm
http://hdr.undp.org/hdr2006/statistics/countries/country_fact_sheets/cty_fs_VEN.html

Lennart Regebro sa...

FEL! Länken ovan är för rapporten 1998, som har data för 1995. Här är datat för 1998 (HD report 2000):

http://hdr.undp.org/reports/global/2000/en/pdf/hdr_2000_back1.pdf

Här är datat för 2006 års rapport, som är för 2004:
http://hdr.undp.org/hdr2006/statistics/countries/country_fact_sheets/cty_fs_VEN.html

Slutsatsen är dock samma:

Saker som Chavez hejaklack brukar framhäva är analfabetismen. Antalet som kan läsa var 1998 92%. 2004 är det 93%. Jag är inte sådär jätteimponerad. Och så är det med det mesta, det har inte blivit signifikant bättre, medans resten av länderna i liknande situationer har fått det mycket bättre.

Chavez, och därmed hans variant av socialism, har misslyckats. Igen.