I dom aktuella opinionsundersökningarna från Skop, Demoskop och SIFO så går det dåligt för sossarna. Hurra, hurra. Låt mig därför passa på att klaga, när ingen kan påstå att jag klagar för att det går dåligt för alliansen.
I opinionsundersökningar så redvisas siffrorna ner till en tiondels procent. Detta trots att siffrrna bara är statistiskt säkerställda till en eller två procent. Den sista siffran kan alltså betraktas som helt slumpmässig. Och om ni inte tror på det, så kolla på hur många som intervjuas i undersökningarna. I Skops är det 1.087 personer. Ja, 1.087. 9% av dom svarade "vet inte" och därmed räknas inte dom. Det återstår 990 personer. Det innebär att varje person är 0,1% i den undersökningen. Demoskop frågade 1002 personer, så det är samma sak där. SIFO är lite bättre där är det 1894 personer dom har frågats, så där krävs det att två personer har bytt parti för att sista siffran skall ändras.
Varför bryr man sig över huvudtaget om att redovisa den sista siffran? KD har i skop gått från 6,8 till 6,2. Det är sex personer. Genom att redovisa detta ser det ut som KD sjunker, när det överhuvudtaget inte går att avgöra om nåt har hänt alls. I Demoskop har KD gått framåt från 5,3% till 5,5%. Det är två personer. I SIFO gick KD under samma period upp från 5,0 till 6,9. Det är en statistiskt säkerställd uppgång, vilket innebär att den med största sannolikhet reflekterar än äkta förändring i röstunderlaget. Ändå syns den inte i varken Skops eller Demoskops undersökning.
Och journalisterna hakar på såklart, och snackar om uppgångar och nedgångar som om dom vore riktiga, och bloggarna ryser och skrattar om vartannat för små förändringar som inte spelar nån roll.
Ignorera skiten, bara.
Edit: Två bloggare som tänker rösta vänster är sura rävar. 1 2 ;-)
Kanske intressanta bloggar om: val2006, opinionsundersökningar, statistik
5 kommentarer:
Visst är det svårt att vara negativ när det går mot en själv ;)
Lite mer genomarbetad och faktabaserad argumnetation du har också - bra! Håller såklart helt med dig.
Jag måste erkänna att jag inte riktigt förstår när en siffra är statistiskt säkerställd eller inte. T ex, vad skiljer 5,3-5,5 från 5,0-6,9? Att skillnaden är större ser jag ju såklart, men var drar man gränsen mellan skillnader som är värda att notera eller inte? Är det ändå inte beroende av hur nördigt sifferintresserad man är?
Vanligen drar man gränsen vid när man är 90% (har jag för mig) säker på att siffran verkligen är rätt. I det här fallet innebär en statistiskt säkerställd uppgång att det är en 90% chans att partiet verkligen har gått uppåt i det svenska folkets opinion.
95% är det väl vanligtvis.
Det är synd att tidningarna, som ju vet om det du säger, ändå väljer att lägga så stor vikt vid opinionsundersökningarna. Antagligen för att det är lättare än att ta fram riktiga nyheter.
Skicka en kommentar