2006-08-31

Mitt valmanifest, del 3: Lägg ner Arbetsmarknadsverket.

Nej, ni kan inte rösta på mig. Men mitt valmanifest är det jag hade lovat om jag hade varit politiker, och du kan kolla del1 och del 2 också. Man kan säga att det är vad jag skulle önska att alliansen föreslog. Det gör dom tyvärr inte, med ett visst undantag för den här delen, som är något folkpartiet faktiskt har nämnt ibland. Jag tycker nämligen man skall lägga ner Arbetsmarknadsverket. Arbetsmarknadsstyrelsen och Arbetsförmedlingen.

AMV tycks göra i huvudsak tre saker: Dela ut a-kassan, skicka folk på kurser och kosta pengar. I den där sista biten ingår arbetsförmedlingen, och som alla vet som nånsin har varit arbetslösa så är arbetsförmedlingens utmärkande faktor att den inte förmedlar några jobb. AMVs uppdrag är att skapa en fungerande arbetsmarknad, men det gör dom inte. Tvärtom tyder allt på att AMVs och statens inblandning, från Arbetsförmedlingen till plusjobben, enbart är skadligt. Litar du inte på mig? Nähä, men du kanske litar på Riksrevisionsverket, som har släppt en rapport om Arbetsförmedlingen. Dom kommer fram till nåt intressant, nämligen att Arbetsförmedlingen inte sysslar med att förmedla arbeten, dom sysslar med att dölja arbetslösheten (via Jörgen).

Hur mycket kostar då allt detta? Tja, enligt AMV själva så kostade verksamheten 5,6 miljarder under 2005. Det är alltså ungefär 1000 spänn per arbetande person i Sverige. Så mycket kostar det bara att driva AMV. Dom bidrag och det stöd dom ger ut kostade 59 miljarder. I detta ingår arbetspraktik, flyttbidrag, friår, stöd till start av näringsverksamhet, feriearbete, bidrag till arbetslöshetsersättning, merkostnadsbidrag vid anställningsstöd, prova-på-platser, interpraktikstipendier och massa annat.

Friåret vet vi ju är en sanslöst idiotisk idé som bara är ett stort slöseri med pengar, och det är det mesta av resten också. Staten skall inte sitta och bestämma vilka nya företag som skall få extra startstöd, som dom gör idag. Prova-på-platser och liknande kan man ordna genom att göra det billigare och riskfriare att anställa. Jag kan möjligen hålla med om att flyttbidrag är vettigt av dom här bidragen, och så klart bidrag till arbetslöshetsersättning. Tyvärr talar inte AMV om hur mycket dom här kostar. Men det verkar vara en fråga om 30-35 miljarder. Och sålägger dom 5 miljarder på "kompetenshöjande insatser", dvs att skicka folk på kurs.

Med andra ord: Av dom totalt 60-65 miljarder (en siffra som stiger rejält varje år) som AMV kostar används 35-40 miljarder till nåt vettigt. Resten, 25 till 35 miljarder, används till nåt som ligger oss alla varmt om hjärtat: Att dölja hur hög arbetslösheten faktiskt är.

Du, just du, som arbetar heltid, betalar i alltså minst fem tusen kronor per år på att få det att se ut som om Göran Perssons arbetsmarknadspolitik fungerar bättre än vad den faktiskt gör.

Känner du dig som Alice i Underlandet? Jo, lite va? Det är inga småsummor vi snackar om. Det är en hel jämra semester. Det är nya cyklar till barnen. Eller kanske en ny elgitarr till coverbandet du spelar i. Detta stjäl svenska staten från dig för att förbättra Göran Perssons statistik.

Jag tycker detta är rätt brutalt korkat, och anser därför att vi skall lägga ner AMV och AMS och Arbetsförmedlingen och hela skiten. Omedelbums. Nu. Genast.


Kanske intressanta bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: