2006-09-05

Så här kommer DU in på sossarnas "interna" databas.

Nina Larsson har nu i massor av tidningar blivit anklagad för att ha försökt "bryta" sig in på SAPnet, socialdemokraternas databas. Hon försvarar sig i DN med att "hon trodde det fanns öppna konton". Men vet ni vad? Hon hade rätt.

Så här skapar du ett konto och loggar in. Först går du till den här sidan och fyller in dina uppgifter för att skapa ett konto. Sedan går du till inloggningssidan och loggar in. Nu har du lyckats med det Nina Larsson är anklagad för att ha försökt. Logga in på SAPnet under eget namn.

Nina Larsson försvarar sig också med att inloggningen till FPs databas ser likadan ut på SAPnet som på sossarnas. Det beror nämligen på att regelbundna användare använder en speciell klient, First Class. Och då ser inte alls inloggningen "mycket lik ut". Den ser exakt likadan ut, förutom att det typiskt står sap.fc istället för nubbs.fc på ett ställe. Det är enda skillnaden.

Nina menar också att hon borde kanske ha reagerat på att den stod på SAPnet istället för Nubbs. Det borde hon inte alls det. Massor av liberaler har konton på SAPnet, för att där debattera politik med sossarna. Jag hade när jag var politisk aktiv konton på alla partiers databaser, utom möjligen centerns. Detta för att jag tycker det är kul att diskutera politik.

Men det här är inte det Per Jodenius gjorde. Han loggade in på en annans konto. Det är fult, ohederligt och förmodligen olagligt. Men det finns uppenbarligen ingenting som tyder på att Nina Larsson har gjort samma sak. Så varför jagar svenska journalister Nina Larsson när hon inte har gjort nåt fel? Jo, därför att dom är idioter som inte kan tänka självständigt, utan bara hakar på drev. Så sossarna hintar lite lätt om att en riksdagskandidat minsann kanske och eventuellt kan tänkas ha möjligen försökt logga in på SAPnet, och svenska journalister sväljer som vanligt betet och hoppar på Nina Larsson som en hög utsvultna varulvar. Jag finner i synnerhet DNs uppförande klandervärt, dom försöker ju framställa sig som en seriös tidning, men är tydligen inte bättre än att dom kan syssla med den här sortens spekulerande kvällstidningsdravel.

Usch!


Kanske intressanta bloggar om: , , , ,

32 kommentarer:

Magnus Andersson sa...

Ja, går det att automatregistrera så där innebär det ju att BBS-nätverket är öppet för alla, och om sossar samtidigt spred hemlig information om kampanjer på BBS:en får de faktiskt skylla sig själva.

Blandar pressen ihop BBS:en, under de förutsättingar du visar här (öppenhet), med det andra håller jag med om att det är sensationsfiske på gärdsgårdsnivå, men just nu bör nog FP koncentrera sig på att framför allt städa rent och sen, prioritet två, förklara att media också går i överspinn.


Nu fattade jag dock att Nina hade suttit i samma rum som Jodenius, och att det var konton på SAP som Nina hade råkat testa att logga in på och att hon sett att det stått SAP vid inloggningarna till SAP.net, inte de till BBS:en.

Borde hon inte även ha begripit vad Jodenius sysslade med när hon själv medger att han hade detaljerad info om S-kampanjer?

Dessa rumskompisar var väl en dåre (och f d SS:are) samt en troligen alltför oskärpt och/eller i tystnad blundande kompanjon.

Den senare har naturligtvis inte säkert gjort något ohederligt, men bör förlora åtminstone ett par snäpp förtroende efter detta. Inte sant? (Om hon inte gör det så förlorar FP mer än nödvändigt.)

Magnus Andersson sa...

Moderata BBS:en är ju förresten sen flera år sluten (efter att en del kommunist-tokar fört eviga pucko-diskussioner där och därför att man ville ha en öppnare intern diskussion).

Det tar därför ett bra tag att få lösenord numera (kontrolleras och jag törs knappt va där bara jag glömt medlemsavgift ;).

Lennart Regebro sa...

Det är sensationsfiske på gärdesnivå, ja.

Tyvärr måste jag har varit oklar i min förklaring, eftersom du fortfarande tycks tro att Nina Larsson borde ha misstänkt nåt. Det borde hon inte. Hon märkte att nån hade loggat in på SAPnet. Hon reagerade inte på detta. Det borde hon inte ha reagerat på, eftersom det är fullt normalt för aktiva LUF:are att ha konto på SAPnet. Åtminstonde för några år sedan.

Om moderaternas BBS är stängd så kan det knappast ha varit för att kommunister förde evighetsdiskussioner där. NUBBS har haft både interna diskussionsforum och öppna diskussionsforum hela tiden. Det torde moderaternas BBS ha haft också.

Magnus Andersson sa...

SAP.net antog jag var interna .NET-servrar (ibland, smo i Skara helt oskyddade och även i ett oskyddat trådlöst nätverk!!! Jeeeee! Men FP-intrången är ändå fel!!) -- som naturligtvis normalt sett skyddas -- där partiets aktiva har konton tillgång till intern information, lagrar sina arbeten etc, inte bara ett fc-konto för BBS-debatt.


Förresten ser jag nu att man på http://fc.sap.se/ ett par klick från SA:s hemsida för menyalternativet "Registrera" kommer till samma loginfönster som på alternativet "Login". Kan man tänka sig att de desperat bytte länk helt nyligen? Registreringssidan du länkade är ju (bevisligen) ännu uppe.

Om den registreringssidan du visar länkades tills i går så är det enda stoppet för vem som helst att ta sig in det lilla ordet "intern" på den sida som länkar till fc.sap-sidan. I så fall: J-ö-s-s-e-s.

Lennart Regebro sa...

Nej, det har inget med .NET att göra. Det heter inte ens SAP.NET, det heter SAPnet, och är alltså en BBS. Ett diskussionsforum.

Ja, fp-intrången är fel. Mest, tycker jag, för att man kan av misstag ramla på personliga brev och annat. Det är ett intrång i personens privatliv.

Min poäng är att det inte finns någonting som tyder på att Nina Larsson har varit ens avlägset inblandad i nåt sånt, och ändå dras hon i smutsen av media. Det är mycket lågt gjort.

slacker sa...

Jag är inte helt insatt i händelseförloppet, men om nätverket är så öppet som du beskriver, att det bara är att fixa användare och logga in, om det är någon form av community där många fler än sossar är med för att debattera, så är det inte bara en löjlig storm i en ankdamm utan också prov på en skrämmande okunskap inom elitsverige, dvs politiker såväl som journalister. Jag tillhör själv den senare skaran och har tillika ett stort samhällspolitiskt intresse, men sådant här ökar snarast min misstro till och mitt förakt för maktspelet däruppe, och apropå det stundande valet kommer jag att fortsätta enligt det aktiva val jag gjorde 1998, då det bestämdes att blankröster skulle räknas som ogiltiga, dvs inte rösta alls i riksdagsvalet.
/slacker: högutbildad arbetsnarkoman och rebellisk gräsrot

Lennart Regebro sa...

Du kan givetvis inte komma åt allt som nyregistrerad icke-sosse. Många av forumen är stängda för icke-medlemmar och liknande.

Per Welander sa...

Verkar som om partiet har stängt registreringsfunktionen nu. Får fel 404 när jag försöker (sidan saknas). Tänk vad pinsamt för sossarna om all information som fp sett varit helt öppen för allmänheten.

Joel Malmqvist sa...

Om man bara registrerade ett konto på SAPnet fick man tillgång till diskussionsmappar. Därutöver fanns naturligtvis mappar som bara ett fåtal partianställda kom åt. Som SSU:are har jag för mig att man hade tillgång till ett antal specilla SSU-mappar för diskussion och det egna distriktets mapp.

Eftersom Luf:aren kommit över försteombudsmannen ("platschef" på partidistriktet) i Skaraborgs inloggningsuppgifter hade han tillgång till de mest kvalificerade mapparna. Nationell planering som rörde utspel och liknande.

ted sa...

Du snackar en massa skit, och mörkar medvetet. Vad ett flertal folkpartister kommit (och spridit vidare till partitoppen, som tacksamt tagit emot) över är sådan information som man INTE kan komma över om man bara registrerar sig som vanligt på SapNET. Det rör sig om en sluten del av BBS:en, där särskild behörighet fordras.

Detta tror jag du är fullt medveten om. Vem som helst kommer alltså inte in på sossarnas "interna databas". End of story.

ted sa...

Sorry, Joel, jag missade din kommentar här ovan. Mitt meddelande var förstås riktat till Lennart.

Lennart Regebro sa...

Vänligen läs det jag skrev. Såhär skrev jag: "Men det här är inte det Per Jodenius gjorde. Han loggade in på en annans konto. Det är fult, ohederligt och förmodligen olagligt."

Artikeln handlar om anklagelserna mot Nina Larsson. Detta är jag tämligen tydlig med.

Stefan sa...

Så fantastiskt fånigt. Om man skriver ett sådant här inlägg så är man helt befriad från ganska basala IT kunskaper som innebär att det finns olika användarnivåer i ett nätverk.

Det finns en mängd bloggar som vem som helst kan registrera sig i men betyder det att de kan skriva inlägg eller radera kommentarer?

I kommentarerna här ser jag att det bara är Joel och Ted som har greppat läget.

ted sa...

Rubriken lyder "Så här kommer DU in på sossarnas "interna" databas."

Rubriken, och en del annat i ditt förvirrande inlägg, antyder att vem som helst kan komma åt hemliga, interna uppgifter inom socialdemokratin. Så är inte fallet. Det finns inget sätt att nå interna uppgifter för en utomstående utan att begå en brottslig handling. Så hur har mediernas bevakning egentligen fallerat?

Lennart Regebro sa...

När det gäller Nina Larsson så har media framställt hennes misslyckade inloggningsförsök på SAPnet under eget namn, som försök att bryta sig in på sossarnas interna databas. Och jag beskriver hur man kan göra samma hemska "inbrott" alldeles själv.

Att du, och en del andra tror att jag menar "Per Jodenius" när jag skriver "Nina Larsson" kan rimligen inte jag lastas för.

Men jag får ursäkta mig för att jag antog att folk skulle förstå att det fanns olika säkerhetsnivåer. Som datorprogrammerare, och i många år nätverksadministratör, tog jag det för en självklarhet. Men jag ser ju att det finns folk som Magnus ovan som inte insåg detta, och alltså trodde att dom kan läsa allt Per Jodenius kunde läsa när han loggade in. Jag skulle ha varit klarare på den punkten.

slacker sa...

Nå, efter ett par dagars navelskådande hemmaarbete har nu också jag hunnit uppdatera mig ifråga om händelsförloppet och detaljerna.
Så nu kan även pretto-Stefan vara lugn i att fler än han och några andra grabbar har fattat galoppen. Stefan som frånhänder sig partipiska och kräker ur sig i alltför vanlig dravel- och besserwisserform, med ett tisdagsinlägg som hånar andra för att de hånar andra.
Och nej, om någon undrar har jag inte sugit märgen ur den texten, jag blir mest trött av alla dessa bittra skvallerbloggar och förstår egentligen inte varför jag alls orkar att sajberkommentera.
Och ja, just idag är jag såväl bitsk som bitter. Men bara idag.

Lennart Regebro sa...

Och för att vara övertydlig:

Ted: "Det finns inget sätt att nå interna uppgifter för en utomstående utan att begå en brottslig handling. Så hur har mediernas bevakning egentligen fallerat?"

Genom att implicera att om man alla som loggar in på SAPnet utan att vara sossar har "brutit" sig in. Vilket man alltså har implicerat i artiklarna om Nina Larsson. Det var detta jag reagerade emot.

Jag hoppas det är klarare nu.

Magnus Andersson sa...

Visst förstår jag det Lennart. Trodde bara inte att man hade den publika BBS-servern låg i samma nät som politikernas personliga kontoresurser.

Nu förstår jag även att man hade det.

Lennart Regebro sa...

Så är det säkert. Och notera att SAPnet inte är ett nät. Det är en BBS. Kan också vara bra att påpeka för framtida kommentarer.

Martin sa...

Nina Larssons "brott" kan väl liknas med att någon som bor i radhus tar fel bland nästan identiska hus och försöker låsa upp fel dörr. Ska det räknas som ett inbrottsförsök?

Lennarts poäng är att det i sig inte är misstänkt på något sätt eftersom huset i fråga är en samlingsplats öppen för alla, med undantag av några rum vilka endast är tillgängliga för den innersta kretsen.

Anonym sa...

Mycket märklig debatt - självklart har SAPnet olika behörighetsnivåer, liksom många andra forum. Det är inte vem som helst som får inloggningsuppgifter för högsta behörighetsnivån, det är endast förstaombudsmännen (26 st) och partiledningen. Inga medlemmar, inga andra anställda.

Jag vet att många började titta snett på varandra och undrade vem f-n det var som läckte. En hel del är trots allt lättade av att veta att det inte är någon högt uppsatt partikamrat som läckt uppgifterna.

Försök att jämföra intrånget med om det varit två ledande företag som det handlat om. Det är inte kul och ingen oskyldig lek. Men jag hoppas att det snart är överblåst och att politikens innehåll kan få mer utrymme i media!

David Hedenberg sa...

Bra inlägg Lennart.

Synd bara att den allmänna läsförståelsen verkar eftersatt hos många kommentatorer... Guldläge för folkpartister att liva upp skoldebatten igen?!

Lennart Regebro sa...

Guldläge, tyvärr, för Jan Björklund att bli partiledare. Och då kommer inte folkpartiet vara liberalt i många sekunder till.

Det enda hoppet jag har är att även Björklund impliceras. Det är enda chansen FP har. Karin Pilsäter borde bli ny ordförande.

Och Fredrik Malm som ju faktiskt är ordförande för LUF och faktiskt ytterst ansvarig för Per Jodenius, borde också avgå. Men det har nog ingen betydelse för FPs framtid.

Magnus Andersson sa...

Just det, nu vet jag att något internt sosse-nät inte finns här. Korrekt uppfattat. Bravo! (Vad din uppfattningsförmåga skulle vara bra för för framtida kommentarer förstod jag dock inte.)

Magnus Andersson sa...

Jan Björklund fick enligt uppgifter i medierna S-skolrapporten ett dygn innan den släppts av sossarna. Antas ha varit medveten om det. (Kommer knappast att bli partiledare.)

Vad menade du med att Björklund också "impliceras"? Att han utan egentliga bevis bara impliceras vara bland de skyldiga, eller? Det hoppas i så fall inte jag (men jag tror att han tillhör de som visste och därmed de som är skyldiga).

Jag tycker att FP borde ta in unga friska krafter, men inte från LUF. Det finns många unga liberala duktiga statsvetare, på universiteten och som ledarskribenter. Några okorrumperade (Pilsäter??) som skolar in några nya stjärnskott och framtiden är kanske ganska lus igen?! (Okej, det blir orättvist mot gräsrötter som i årtal kokat kaffe, men... Vet t ex inte om liberal ideologi acepterar detta slags elitism eller ej.)

Att ta fram ett bra koncept som lyckas att locka unga (20-25 år) talanger kanske vore nåt?

Lennart Regebro sa...

Björklund behöver inte ha varit medveten om att uppgifterna hade kommits över på nåt felaktigt sätt.

Med impliceras menar jag att andra säger att han visste, så att han också måste avgå. Björklund är en av dom i partiledningen som inte har nån liberal kompass, och har drivit partiet mot batongviftande konservatism. Detta har han kunnat göra dels därför att han för en vettig skolpolitik (mer ordning och reda och koncentration på att lära elever saker är en sak som råkar behövas i skolan. Björklund tycker dock att det behövs överallt) dels för att han är en skicklig politiker. När det blev borgerligt styre i Stockholm för åtta år sedan lyckades han får över Stockholmspartiet till borgerligheten, och ena oppositionen om ett parti som var nästan helt igenom folkpartistiskt. Snyggt förhandlat.

så han är en skicklig politiker, men han borde inte få ha nåt inflytande på politiken. Så om han ramlar ur, gärna tillsammans med Johan "buggning" Pehrson, så har det iaf NÅT bra med sig.

Anonym sa...

Internt serverfel när man försöker registrera sig.

mvh

Lennart Regebro sa...

Tjadu, jag skulle tippa att SAPnet helt plötsligt fick MASSA nya medlemmar! Det är fullt tänkbart att systemet krashade under trycket. :-)

Eller så har dom stängt av möjligheten att registera sig tills saker lugnar ner sig.

Ulf sa...

Tydligen är det någon medlem av kristdemokrat som gjort något sådant här och som nu anklagas av Göran Persson av dataintrång. Han kräver till och med en ursäkt av Hägglund. Det är patetiskt.

Lennart Regebro sa...

Jag trodde tametusan inte på dig, men joho:
http://aftonbladet.se/vss/val2006/story/0,2789,883858,00.html

Det är alltså en kristdemokrat, som när han skrev en artikel om datorsäkerhet, lyckades bryta sig in på SAPnet. Detta inbrott är tydligen helt orelaterat till dom andra, och inte politiskt motiverat. Men Persson huffar och puffar och kräver att Hägglund, som inte har mer med saken att göra än vad Astrind Lindgren har, skall be om ursäkt.

Folk i min närhet har efter sossarnas överreaktion sagt "Jag tänkte inte rösta, men nu skall jag sympatirösta på FP." Snacka om att göra bort sig. Sossarna hade världens jätteskandal, och sumpar bort en del av effekten genom att överdriva och spela super-sårade.

Det är skönt att se att sossarna kan göra fel i mediamanipulationen också. :) Ibland framstår dom ju som närmast osårbara...

Kalle Larsson sa...

Frågeställningen kring Nina Larsson borde ju snarare vara "Har Nina Larsson använt stulen information från Socialdemokraternas interna nätverk?".
Sedan kan man ju fundera över varför en pressekreterare inte lämnar över känslig information om en konkurrent, till sin förbundssekreterare... Om nu så är fallet.

PS. Postade liknande frågor till ninalarsson.se men de publicerades inte...

Lennart Regebro sa...

Eftersom FP har talat om precis vilken information dom har använt sig
av, så måste man rimligen anse att den frågan är besvarad.