2006-02-22

Jag avslöjar Elit-listans innersta hemligheter

Har man inget hemskt att indignera sig över så får man väl hitta på nåt. Och Mustafa Cans artikel i DN om Alexander Bards "Elit-lista" är senaste exemplet på idiotisk moralisk indignation över skitsaker man inte har nåt att göra med, och han får genast med sig halva världen i sitt skanderande "usch så hemskt!".

Elit-listan dyker upp i pressen med jämna mellanrum, gärna i nåt slags "avslöjanden" av Bards "hemliga" lista. Alexander Bard skrattar säkert gott åt detta varje gång. Skulle inte förvåna mig om hälften av "avslöjandena" är gjorda av folk på listan, därför att Alexander ber dom att göra det. Om Mustafa Cans avslöjande är ett sådant vet jag inte, men det dryper av etter och indignation så antingen är han en genialisk satrist eller så är han bara blåst. Vilket lär vi få reda på förr eller senare.

Här kommer lite äkta avslöjanden om listan, från en som har varit med på den, nämligen Yours Truly.

  • Listan är inte ett skit hemlig. I själva verket stod det med i reglerna för listan att man måste skryta om att man är med på den. Annars får man inte vara med. Jävligt hemligt, du...
  • Listan är en skvallercentral, främst för folk i media. Ämnena sträcker sig från vem dom pseudo-hemliga personer med kodnamn som "artisten" eller "35-åringen" på löpsedlarna är, till vad som verkligen hände bakom kulisserna på Big Brother.
Jag blev rekommenderad till listan av en kompis. Efter en vecka insåg jag att listan var aptrist, och att jag inte hade nåt där att göra, eftersom jag tycker kändisskvaller är bland det ointressantaste jag kan föreställa mig, efter dansbandsmusik. En vecka senare insåg Bard också att jag inte hade nåt där att göra, och jag blev kickad.

Mustafa Can pratar om "människokränkning, angiveri, hat och personförföljelse". Vilket fantastiskt skitsnack! Det som förekommer på Eiltlistan är inte värre än vad som förekommer i TV-soffan framför melodifestivalen eller Expedition Robinson. Det är rykten, syrliga kommentarer och allmänt hackande på kändisar, om dom inte är med på listan, förstås. Mellan folk på listan så talar man istället om hur fantastiskt bra och snygg man, och alla andra på listan är. Självironi kallas sånt, och det vet inte Mustafa Can vad det är, uppenbarligen.

Enda skillnaden mellan elit-listan och skvaller mellan kompisar är att eftersom det är så många som är med på listan, och dom flesta av dom är från media eller politiken eller liknande, så har man tillgång till bättre skvaller. Det är en lista för skvallereliten. Sverige bästa, slaskigaste och med nybakta kändisskvaller. Hänt i Veckan på lyxsteroider. Och det är absolut inget att försöka dra igång någon slags moralpanik över. Det är bara ett barnsligt vräkande i snaskigheter, allt draperat i tonvis av lyxig ironi. Det är med andra ord väldigt, väldigt Alexander Bard.

Är det nåt att vara upprörd över? Tja, om du är upprörd över detta, då föreslår jag att du genast säger upp bekantskapen med alla som garvar och säger "Men vad fan har människan PÅ sig" när dom ser på melodifestivalen. Vi kanske skall förbjuda Hänt i Veckan också, när vi ändå håller på?

Edit: Uppföljning.

10 kommentarer:

ab sa...

OK Lennart, då kan du väl också tala om hur stort gänget i denna TV-soffa är?

Och du blev alltså kickad av Bard himself för att du inte var aptrist nog?

Jan Söderquist=Hänt i Veckan?

Anonym sa...

Äntligen en sansad analys bland allt indignerat skitsnack som dominerat förmiddagen.

Lennart Regebro sa...

ab: Nej, jag vet inte hur många som är med på Elitlistan. Ja, jag blev kickad av Bard för att jag inte var aptrist nog. Eller aprolig nog från hans synpunkt. Det är ju en smaksak, skvaller.

Anonym: Tack.

Lennart Regebro sa...


Alexander Bard har nu kommenterat saken
och det verkar vara som jag misstänkte: Alexander Bard tycker det är skitkul att Elit tas upp i DN, och Mustafa Can är en idiot som inte fattar den mest uppenbara ironi.

Magnus Andersson sa...

Mustafa Can är ju fantastiskt rolig (och de andra fyra som blev bjudna på listan av Bard, om nu Bards påstående att de har läst den olagligt i smyg stämmer)!

Vilka fulländade skämt och stolpskott de måste vara, och då är jag ändå inte ett smul ironisk!

Synd om tjejen som fick sparken, men hon borde väl kunna gå till någon advokat som inte lider av några biverkningar på svåra skrattparoxysmer. Allt ordnar sig.

(Men funderar man lite mer på vad som hänt, nämligen att det som kom DN skrev verkligen på fullt allvar trycktes liksom den olagliga läsningen av andras mail, så kan man kanske se en tendens av att folk tappat alla proportioner? Jag tänker här även på att många i media i allmänhet och kultursidorna i synnerhet inte velat trycka bilderna på Muhammed ens i nyhetssyfte, utan är oklar på yttrandefrihet när man agerar som om religiös censur gäller. Samma brist på att se det väsentliga och istället hamna fel?)

Lennart Regebro sa...

"In an infinite universe the one thing sentient life cannot afford to have is a sense of proportion." - Douglas Adams.

Men visst är det löjligt. Det är en moralpanikslagen ankdammsstorm i ett vattenglas uppblåst av vissa journalisters ohejdbara avundjuka över att dom inte är med bland dom coola kidsen på Elit.

Vilket är extra löjligt med tanke på att allt dom hade behövt göra är att melja Alexander Bard och tala om varför dom är mycket snyggare och ballare än alla andra.

Magnus Andersson sa...

Om den psykologiska förklaringen är riktig (vilket jag alls inte finner osannolikt), så måste ju dessa humorbefriade stackare även relativt dålig smak. Ja menar, vem skulle dagligen vilja läsa Bard?

(Allt tycks bara kunna bli konstigare och konstigare allt eftersom man ser nya aspekter så ska resolut dra täcket över ett värkande huvud och be en bön att jag glömt freakshowen imorgon bitti.)

Lennart Regebro sa...

Klart dom har dålig smak, dom är ju journalister. (Oj, mobbade jag dom nu?)

Per Hagwall sa...

"Two things are infinite: the universe and human stupidity;. And I'm not sure about the former."
Albert Einstein

Lennart Regebro sa...


Jan Kallberg säger i Metro
ungefär samma sak som jag, fast mycket snyggare. ;) Han får en att tycka att det är synd att man inte är med och skvallrar av princip bara för att sparka konformistsverige på smalbenen! :)