2006-07-18

Ideologiska sönderfallskedjor

Idag, när jag skrev ett helt annat inlägg som jag inte har postat än, så lade jag märke till likheten mellan hur en ung nyliberals idologiska utveckling går till och det som kallas sönderfallskedjor.

Unga liberaler brukar starta sitt politiska liv i tonåren, ofta som fanatiska objektivister, och ibland till och med som anarko-kapitalister. Det tillståndet är dock vanligen övergående, precis som om dom vore radioaktiva ämnen. Och under processen att gå från en inställning till en annan så frigörs också enorma mängder energi, oftast via debattforum på internet. Så liberalismens sönderfallskedja ser ut såhär:

NuklidSönderfallstypHalveringstidSönderfalls-energi
Anarko-kapitalistBrutalslakt på
internetforum
0,04 år1307 inlägg
ObjektivistUppklippande av
cirkelargument
3,23 år1638 inlägg
NyliberalSjälvinsikt7,12 år4959 inlägg
"Bara liberal"Upphörande att associera "social" med "socialist".1,5 år2 inlägg
Social-liberalStabilt.


Socialister har två sönderfallskedjor. Energin mäts dock i antal demontrationsplakat. Den första ser ut såhär:


NuklidSönderfallstypHalveringstidSönderfalls-
energi
SocialistBesvikelse med
socialdemokratiska partiet
2,23 år5,07 plakat
KommunistBesvikelse med kommunistiska partiet1,52 år20,2 plakat
MaoistBesvikelse med Kinas utveckling0,34 år58,3 plakat
Anarko-kommunistIrritation över andra anarko-kommunisters bristande radikalitet0,12 år1,3 plakat
Individuell anarkistSjälvinsikt105,3 årArtikeln varför jag blev liberal" i DN.
LiberalBeror på typ, se tabell ovan.


Den andra sönderfallskedjan är den här:NuklidSönderfallstypHalveringstidSönderfalls-energi
SocialistDemokratisk insikt1,15 år15,47 plakat
SocialdemokratCynicim5,38 år125,8 plakat
Maktkonservativ gråsosseDen politiska världens stabilaste ämne. Så stabil att till och med dess barn och barnbarn är gråsossar.Andra bloggar om: , ,

Intressant.se

8 kommentarer:

Sven Elander sa...

Fruktansvärt kul! Men hur förklarar du tex Göran Skyttes sönderfall? Från Maoist till nykonservativ på typ 20 år. Det måste vara någon avancerad kemisk reaktion inblandad.

Lennart Regebro sa...

Nykonservativ? Är han det nyförtiden? Han var rätt liberal ett tag där på mitten, och är bara ett ovanligt snabbt sönderfall från socialist via anarkist till liberal. Sånt händer (men det är ovanligt, därav den höga halveringstiden).

Hur man går från liberal till nykonservativ vet jag inte. Vi får väl anta att det finns någon slags partikelgenerator man kan hamna i som gör att man kan gå åt fel håll. Det finns ju liberaler som har blivit socialister också, det måste vara nåt liknande. :)

Vi skyllder det på kosmisk politikstrålning, tycker jag. :)

Björn sa...

Att Göran Skytte blivit nykonservativ måste ha något med kvantat att göra. Du vet, ljus kan ju vara både en våg och en partikelström samtidigt, vilket för att en enda foton kan uppfattas på två olika håll om man spjälkar fotonens bana.

Så, det måste ha något med det att göra. Materian är förunderlig ibland. Dessutom är materians sanna väsen ett kvantats skum. Och att Göran Skytte är skum vet ju alla. :)

Lennart Regebro sa...

Tja, det går ju att vara liberal och konservativ samtidigt. En bekant folkpartit sa till mig att han är liberal så han skall få vara konservativ. Alltså, han vill ha ett liberalt samhälle, så att han har rätten och möjlighet att ha ett konservativt privatliv utan att staten lägger sig i.

Det är ju lite kvantfysiskt. :)

Björn sa...

Jupp. Iofs, det enda sättet en kommunist kan införa Den Sanna Kommunismen är ju genom att bli liberal - så får han leva i Den Sanna Kommunismen hur mycket han vill. :)

M. Altemark sa...

"kosmisk politikstrålning" låter mest som något hokus pokus-begrepp, och hittar ej heller några referens till det hela i den vetenskapliga litteraturen.

Lennart Regebro sa...

Det är ett grundbegrepp inom Marxismen.

Magnus Andersson sa...

Att bli konservativ är bara att bli mognare, och har man blivt det så har man...

Kul annars! Skulle bara vilja se empirin. (Vad den än är - fantasi t ex -- så är den nog inte sämre än feministiska forkningen om övergrepp och kränkningar som Rothstein avslöjade i feministisk forskning... alla som inte svarade "inte alls" på samtliga av ett antal frågor om kränkningar på en sjugradig skala , eller nåt sånt, bedömdes som offer... blev naturligtvis en mycket stor majoritet.)