2006-07-11

Svårigheten i att bedöma sjukvård.

Det är mycket knepigt att jämföra och bedöma sjukvård. Svenska landstingspolitiker är förtjusta i att hänvisa till undersökningar som räknar saker som hur många sjukhussängar det finns, och hur många läkare det finns, och liknande. Då hamnar Sverige alltid högt. Men sådana undersökningar säger ju inget om kvalitén, utan bara om hur mycket pengar man lägger ner på sjukvården.

Andra undersökningar tittar på hur sjuka folk är i landet. Men det säger ju ingenting om sjukvården egentligen. I sådana undersökningar hamnar Sverige ofta lågt. Svenskar är jättemycket sjukskrivna, gärna med svårdiagnisticerade saker som att folk är "utbrända" och annat.

Den bästa undersökning jag har sett blev jag tipsad om av Jörgen Modin för några veckor sedan. Den är gjord av Health Consumer Powerhouse, och tittar på fem olika saker; patienträttigheter och information, vårdköer, utfall, bidragsnivåer och mediciner. Det här verkar vara en bra utgångspunkt, och ger nog ett hyfsat svar på hur det faktiskt ligger till. Men det finns vissa problem med undersökningen också, och det gäller främst avdelningen för utfall. Två av dom (tjocktarmscancer och bröstcancer) är bara hur många som dör, och har alltså inget med sjukvården i sig att göra. Det säger inget om hur sjukvården hanterade fallen. Tre andra värden är spädbarnsdödlighet, hur många fall av MRSA infektioner man har, och hur många som överlever en hjärtinfarkt. Dom värdena är betydligt mer användbara. (Det sjätte är ett värde som har med hur många oundvikliga dödsfall det har funnits, och det värdet vet jag inte hur man räknar fram.)

Så, hur klarar sig Sverige då? Jo, bra. Svensk sjukvård är fjärde bäst enligt den här undersökningen. Och vad mer specifikt är det svenska sjuvård är bra på? Jo, utfallen. Sverige är det enda land som får bästa betyg i alla sex värdena där. Men som vi har sett är det ju också den del som är mest tveksamt mätt. Men visst, det är nog för all del så att om man får cancer eller nån annan dödlig sjukdom, då gör man bäst i att befinna sig i Sverige. Men toppbetyget i utfall vägs upp av det usla betyget när det gäller köer. Bara Irland, Finland, Estland och Storbrittanien har sämre betyg än Sverige där. Detta trots vårdgarantier och liknande. Vi är världbäst på att ta hand om hjärtinfarkter och cancer, men bland som allra sämsta på att ta hand om folk som far illa, men inte är i direkt dödsfara. Det är lite lustigt, för dom små sjukdomarna är ju dom som är enkla och billiga att ta hand om.

Vad beror det här på? Jo, jag tror det är en kombination av två saker. Dels är det läkare och landstingsgubbar som länge har satsat på "leksaker". Statusområden inom vården, som just cancer och transplantationer. Dyra mediciner, stora fina blänkande maskiner som låter "ping!" Samtidigt med koncentrationen på statusvård, så har socialistiska dogmer hindrat effektiv vård. Man vill ha planekonomi, centralstyrning och absolut inga initiativ eller mångfald. Valfriheten och alternativen klipps ner under ropen "samma vård åt alla!" När vården då blir centralstyrd och inneffektiv, så har man hindrat en kostnadsexplosion genom att se til att folk inte går till sjukhusen annat än om man absolut måste. Och det har man åstadkommit genom att medvetet skapa lång köer, i hopp om att köerna skall filtrera ut dom som "inte behöver" vård.

Resultatet är såklart istället att man får långtidssjukskrivning som behandlingsmetod. Istället för världens friskaste folk, som vi ju rimligen borde vara om vi nu har världens bästa sjukvård, så har vi istället världens mest sjukskrivna folk, där sjukskrivning och förtidspensionering är accepterade sätt att få folk att sluta gnälla.

Som tur var så finns det nåt man kan göra åt det här. Och det är faktiskt mycket enkelt, och inte speciellt kostsamt. Och det är att införa "vårdpeng" enligt skolpengssystemet. Dvs, att om du behöver en viss sorts vård, så får du betalt av försäkringskassan för att få just den vården. Men du var du får vården är upp till dig. Du kan gå till vilken läkare som helst (som är ansluten till försäkringskassan) och staten skjuter till lika mycket pengar ändå.

Glöm "husläkarsystem". Man behöver inte ha något system. Allt man behöver ha är läkare, där du själv väljer vilken läkare du vill gå till. Det här systemet har man i Frankrike, och gissa vad, Frankrike är det land som enligt undersökningen har bäst sjukvård, och den är bara lite dyrare än den svenska. Inför Sverige vårdpengar kommer Sverige ha Europas tveklöst mest överlägna europeiska sjukvård alla kategorier.

Så vem kommer att genomföra detta? En socialdemokratisk regering? Tvärtom, sossarna försöker göra det system som Frankrike, Beligen, Luxemburg och Tyskland har (som alla får full pott på köerna) olagligt. Ja, ni läste rätt. Olagligt. Socialdemokraterna försöker på fullt allvar göra det olagligt att införa det enda system vi vet kan få bort vårdköerna.

Är inte det lite märkligt, så säg?

Andra bloggar om: , ,

1 kommentar:

Lennart Regebro sa...

Jag fick ett mejl från Health Consumer Powerhouse som påpekade att mätvärdena för tjocktarmscancer och bröstcancer inet mäter hur många som dör i det, utan hur många som dör trots vård. Dessa två cancertyper har nämligen en hög överlevnadsgrad om dom upptäckts tidigt och ges adekvat vård. Det är alltså bra mätvärden för att se hur bra man är på att upptäcka cancer och vårda den.

Det är dock fortfarande ingen vidare indikation på hur bra man är på att ta hand om problem som inte är dödliga, vilket ju svensk sjukvård inte är lika bra på som att ta hand om cancer. Frågan är då om detta är unikt för svensk sjukvård, eller nåt som är ett generellt problem för europesik vård.

(Och när jag skrev oundvikliga dödsfall menade jag undvikliga. Ren felskrivning från min sida).