Det har diskuterats till och från om hur mycket man kan lita på Wikipedia egentligen, och om wikipedia är en bra idé, eller har grundläggande problem. Mycket av kritiken i år har centrerat runt artikeln om John Seigenthaler Sr. Förra året skrev nån en falsk artikel på Wikipedia om honom. Den stod kvar med den falska informationen i flera månader, tills John Seigenthaler Sr fick reda på det. Han blev förbannad såklart, och började säga massa saker om Wikipedia, som till exempel "Wikipedia is a flawed and irresponsible research tool."
Men är det här Wikipedias fel? Är det ett problem med själva modellen med Wikipedia?
Nej. Den synen grundar sig på ett vanligt misstag, att man inte jämför med alternativen. Vem som helst kan skriva skit om vem som helst på internet. Poängen med Wikipedia är att vem som helst kan ändra det. Om det är fel, så blir det förr eller senare ändrat. Om Brian Chase (som skrev den falska artikeln på Wikipedia) hade skrivit den nån annanstans hade John Seigenthaler inte kunnat ändra det. Då hade den stått kvar i all evighet, amen (eller nåt). John Seigenthaler hade dessutom kunnat ändra texten på Wikipedia alldeles själv, men det verkar han inte ha förstått.
Varför var den felaktiga texten kvar så länge då? Brukar det vara så på Wikipedia? Nej, felaktigheter brukar rättas fort. Wikipedia är ett fantastiskt exempel på samarbete, där varje människa som har nån mer information att ge kan göra det. Artiklar på Wikipedia brukar, om man jämför med andra uppslagsverka, vara mer kompletta och mindre vinklade än andra uppslagsverk, helt enkelt därför att artiklar inte är skrivna av en person eller ens en liten grupp, utan att alla som är intresserade av ett ämne är inte och hjälper till, gnabbas och slåss om saken.
Artikeln om John Seigenthaler Sr. var fel så länge av en enda anledning: Ingen var intresserad av honom. Innan han började gnälla om sin Wikipedia-artikel, alltså.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar