2006-08-01

Bloggarna och de sinnesjuka

Det har slagit mig att kvalitén på dom populäraste bloggarna (om man räknar i klick) är av mycket varierande kvalitet. Dels finns det ju dom stora välkända politikerna, men blandat med detta på toppen är ofta bloggar som inte kan betraktas som något annat är sinnesjuka.Och jag menar inte inte "löjliga", utan bloggar av folk som är seriöst paranoida och lagda åt konspirationsteorier eller bara sysslar med osammanhängande aggressivt svammel riktat åt nån mer eller mindre imaginär motståndare.

Och det här tror jag är ett problem för bloggosfären, men jag vet inte riktigt hur det skall ordnas. Tidningar har ju redaktioner som sorterar bort dom värsta galenskaperna, och dom tidningar som inte gör det blir snart helt fulla av enbart knäppgökar och får antingen en liten läsekrets av andra knäppgökar eller försvinner helt. Men på internet finns inget sånt filter. Tvärtom tycks dom sensationsskapande rubrikerna och arga utfallen dra till sig folk. Jag skrev nästan läsare, men läser dom verkligen inläggen? Dom flesta klickar nog bara, skummar igenom, tänker "knäppgök" och klickare vidare. Men det är ju nog för att räknas, och nog för att komma högt i alla bloggranknignar. Och det i sin tur spär såklart på bloggenergin hos bloggtomten som skriver mer inlägg och får ännu mer klick.

Så den stora frågan är: Kan man göra nåt åt det här, och isåfall vad? Hur skall man göra för att skapa en "kvalitetssäkrad" bloggosfär utan att återgå till redaktioner och tidningslik publicering?

Kom med idéerna!


Andra bloggar om:

15 kommentarer:

Anonym sa...

Min uppfattning är att en kvalitetsstämpel förutsätter att någon har större kunskaper om specifika ämnen än bloggarna i fråga - och kan likt en professor i matematik gradera sina elevers matematiska kunskaper.

Något som jag finner totalt omöjligt i en fråga om bloggar som åsiktsmässigt debatterar politik, filosofi och religion. Stämpeln blir ju per definition subjektiv och riskerna blir överhängande för "intern beundran" - dvs en vänsterpolitisk betygssättare skulle ha svårt att ge en högerblogg samma betyg som en vänsterblogg. Lika lite som en trekkie objektivt kan bedömma värdet hos en Star Trek-film.

Hur graderar man objektivt hur "kvalitativa" åsikter någon har liksom?

Jag ser det som en omöjlig uppgift. Det bästa vi kan få fram som jag ser det är ärliga "stämplar" där man tydligt deklarerar att "Detta är en bra högerpolitisk blogg enligt vår uppfattning + lista på kriterier" Vilket fortfarande är det samma som intern beundran - fast ärlig sådan.

Annars kan man ju också lista tekniska kvaliteer med en blogg, finesser och funktioner, men det känns rätt så tamt och meningslöst.

Jag ser ingen god lösning på frågan iaf.

Anonym sa...

Vi bör helt enkelt skapa en av staten sanktionerad bloggkanon. På så sätt förpassas Jinge et al till fulrummen, medan elitbloggarna samsas i finrummen. Vilka som är elitbloggar avgörs naturligtvis parlamentariskt.

Skämt åsido, internets funktion är just att husera denna typ av åsiktsanarki. Det är en yttrandefrihetsmässig säkerhetsventil, speciellt i en tid då reguljära media själva tolkar YGL för hårt.

Du tycks anse att folk behöver vägledning av någon omnipotent person. Detta eftersom du tycks insinuera att du minsann kan avgöra att en del bloggar är konspiratoriska eller "sinnessjuka" medan andra skulle sakna denna förmåga.

Marknaden brukar ha en förmåga att reda ut denna situation.

Lennart Regebro sa...

Nu var du rolig Blogge. Mycket bättre.

Nej, jag anser nån skall bestämma, och jag vet inte var du får det ifrån. Jag bedömer nog om folk på internet är knäppa fortare än genomsnittspersonen, men det beror enbart på min patetiskt gigantiska erfarenhet av diskussionsforum. Jag har trots allt diskuterat på internet i 20 år nu (tragiskt, jag vet).

Du är välkommen att utveckla din kommentar om "marknaden", åtmisntonde om du slutar med halmgubbarna och andra otrevligheter.

Anonym sa...

Skillnaden är bara att du växt upp. På den tiden då du huserade på news hade du säkert motsvarande drag av omogenhet och tvärsäkerhet som vi finner hos kielos och andra 80isar numera. De kommer också att växa upp.

Fast det gäller ju å andra sidan inte Flücht...

Lennart Regebro sa...

hade du säkert motsvarande drag av omogenhet och tvärsäkerhet

Nej, nu är du ute och cyklar igen. Sån är jag fortfarande.

Anonym sa...

Har Du det för varmt i Frankrike nu igen Regeblo.

Anonym sa...

Jag satt och funderade på just detta ämne igår, efter att ha fått en riktigt sjuk kommentar av en mycket känd "tomte". Jag beslöt mig för att radera, vilket jag inte gör i första taget. Jag tror inte på någon reglering, psykfallen hamnar förr eller senare på hispan. Hoppas bara de inte får tillgång till en dator...

Lennart Regebro sa...

KAS, skall du förolämpa mig, så stava åtminstonde mitt namn rätt är du snäll.

Anonym sa...

Lennat min vän visste Du inte att jag är boendes i Jönköping.

Ta inte allt så allvalit så blil livet loligare.

KAS

Anonym sa...

Det finns många bloggare som inte lägger ner så mycket tid på sin blogg, kanske tar några timmar att hitta information/matrial och skriva blogginlägget. Och de bloggarna håller inte i längden (inte alla i alla fall).

Så tillslut finns det bara dem bloggare som lägger ner sitt liv i dem och som kanske tjänar en slant på dem.

Magnus Carlbring sa...

cyberspace är en liten egen värdl inne innuti den egna världen

tänkc dej en gata

tänkc dej att det grår folkc på gatan

tänkc dej att dom ser ut som dej okcså mej ja hur skullre det se ut det undrar jag nu

jag menrar som folkc ser ut mest

okcså kunde du läsra deras tankrar

oj oj

det är en bild av vad du kallrar bloggosfären

har man inte vett att sålla är man kanske ett såll vad vet jag det säjer jag nu yo

karlafg sa...

Nej, jag tror inte det. "Betalmedier" i olika former kommer alltid att vara bäst. Det kan vara värt några tusen om året att varje morgon få välskriven information och åsikter istället för att drunkna i gratis information på nätet. Men jag pratar ju i eget intresse ;-)

Läs mer:
http://karlafgeijerstam.blogspot.com/2006/06/hr-finns-inget-intressant-men-mjligen.html

Lennart Regebro sa...

Betalmedier kommer säker vara bättre. Men det hindrar ju inte att man kan förbättra bloggosfären.

Anonym sa...

Problemet är väl just att bloggrankningar bara mekaniskt räknar antalet klick. Och då blir Lennarts klick av ren nyfikenhet som sen konstaterar ("vilket knäppgök, detta vill jag inte läsa") lika mycket värt som ett klick från någon som tycker att det är läsvärt.

Det blir ungefär lika rättvisande som att mäta Aftonbladets populäritet genom antalet blickar på löpsedeln (vilket som tur är inte är praktiskt möjligt att mäta).

Den principiella lösningen är att bloggrankningar istället mäter antalet personer som klickar och faktist tar sig tid att läsa hela inlägget. Hur man ska lösa det rent praktiskt och tekniskt vet jag dock inte.

Problemet med webben i allmänghet (inte bara bloggosfären) är att det är lätt att mäta klick, men mycket svårt att mäta läsning.

Ett annat problem med att bara mäta klick är att det ger möjlighet att fuska gansaka enkelt genom att generera falska klick på sin egen blogg.

Ytterligare ett problem med de flesta bloggrankningar är att de inte får med de som läser via RSS- eller Atom-feed, vilket är synd då de tillhör de trogna läsarna som verkligen uppskattar bloggen.

I väntan på att bättre mätmetoder utvecklas så tycker jag att dåliga bloggrankningssystem borde bojkottas och motarbetas. Vi kan börja med bloggtoppen.se.

Anonym sa...

Bloggtoppen.se kan motverkas genom att man i sin browser blockerar bilder från www.bloggtoppen.se, enkelt ordnat i Firefox.