2006-09-14

Sanningen bakom folkpartiets "brunvandring"

Sossarnas och vänsterpartiets huvudargument i föregående valrörelser åtminstonde sedan Palmes tid, kanske längre, har varit att försöka framställa borgeligheten i allmänhet, och moderaterna i synnerhet, som onda människor. Människor som vill göra fattiga ännu fattigare, och som gillar att slå på svaga. Lars Ohlys huvudargument i partiledardebatten förra året (som var den som fick mig att börja blogga) var att moderaterna ville piska och slå folk, samt att Reinfeldt hade mycket pengar. Och taktiken lyckades. Många gånger hörde jag "Jo, visst, folkpartiet är bra, men jag kan ju inte rösta på dom när dom samarbetar med moderaterna". För moderaterna, dom vill avskaffa välfärden och göra alla till slavar i koncentrationsläger, jojo. Så är det ju.

Men förra året lanserades "nya moderaterna". Moderaterna har satsat hårt på att bryta myten, och plocka bort vänsterns kraftigaste argument från banan. Vänsterkartellen står därmed argumentslösa med skägget i brevlådan. Vad göra?

Ja, tyvärr så kommer folkpartiet till vänsterns undsättning. Folkpartiet har just tagit sig ur snällfällan och raketat upp från att nästan ramla ur riksdagen till att bli landets tredje största parti. Man misstar sig och tror att det är att man för en politik med mer krav som ger rösterna, och börjar ställa krav lite väl hej vilt. Men inte har partiet för detta helt plötsligt blivit onda? Nej, såklart inte. I grund och botten är det samma socialliberala parti, fast ett parti som vågar uttrycka sig lite kraftfullare och hårdare.

Och vänstern hoppar på detta som en utsvulten varg, och börjar en kampanj som går ut på att det är folkpartiet som är det onda partiet som äter barn och piskar dom svaga. Att måla upp moderaterna som onda fungerar inte så bra längre (vilket dock inte alla sossar har insett ännu), men sedan folkpartiet kom med språkkrav, och en rad andra extremt radikala och vansinnigt ondskefulla påståenden (som att det är mer synd om dom som blir mobbade än dom som mobbar och sånt) så är dom ett lätt mål för smutskastningen. Och eftersom folkpartiet gärna pratar om invandringspolitik, så går man över från anklagelser om att man vill piska och slå arbetare till att man vill piska och slå invandrare.

Vi har sedan ungefär ett år tillbaka sett en aldrig sinande ström av vänstermänniskor i olika ordalag anklaga folkpartiet för allt mer absurda rasistiska påhitt. Vissa, som Aron Etzler och Ali Esbati, försöker till och med ljuga ihop en slags generell liberal brunvandring. Andra lägger ner enorm tid och massor av energi på att detaljstudera uttalanden för att eventuellt kunna hitta nåt som ur kontext kan tolkas som eventuellt lite skumt. Allt i desperata försök att bevisa att folkpartiet nog innerst inne är onda.


Så där har ni det. Hela sanningen om folkpartiets brunvandring och flört med grumliga vattendrag och allt vad det nu är. Folkpartiets flört med främlingsfientliga krafter består helt och hållet av att moderaterna är det nya arbetarpartiet, och när man kastar skit på dom så fastnar det inte längre. Så då kastar man det på folkpartiet i stället.

Och förmodligen gick du på det. Känner du dig lurad?


Kanske intressanta bloggar om: , ,

15 kommentarer:

Karl sa...

"Och förmodligen gick du på det. Känner du dig lurad?"

Nix

Därimot kanske du lyckas lura en och annan.

Lycka till

Lennart Regebro sa...

Vilken övertygande argumentation. Nu måste jag ju genast omvärdera hela min ståndpunkt.

Karl sa...

Känner igen det där svaret.

Stefan sa...

Fundera lite grann på hur fort moderaterna blev dessa "nya" moderaterna.
Vad är det som säger att det inte går lika fort att åter bli de gamla moderaterna efter valet?

Ett parti som förkastar all sin ideologi på ett enda år och dessutom uttalar sig om att "bjuda över" alla socialdemokratiska förslag. Är det något att lita på?

Fp, C och Kd måste vara skrämmande desperata som vill lyda under M:s piska.

Lennart Regebro sa...

Stefan, om du hade läst mitt inlägg lite noggrannare så hade du insett att dom "nya" moderaterna inte alls har förkastat sin ideologi. Det dom har gjort är att förkasta sossarnas lögner om vad deras ideologi är.

Det som dy ser som moderaternas nya ideologi, är det dom har tyckt rätt länge nu. Men det har inte gått fram, för sossarna har argumenterat mot moderaterna, som om dom fortfarande var 1920-talets högerparti. Det är dom inte.

Det är som om jag skulle argumentera emot socialdemokraterna genom att hänvisa till dom kommunister som frodades i partiet runt ryska revolutionen.

Kampanjen om nya moderaterna har varot ett allt av döma lyckat försök att fokusera på moderaternas politik, och inte på sossarnas lögner om moderat politik.

Fp, C och Kd måste vara skrämmande desperata som vill lyda under M:s piska.

Vilken piska är det, och vad får dig att tro att Fp, C och KD vill lyda under den?

Peder sa...

Lennart: Stefan känner andra som han känner sitt parti och V och MP har ju lidit under piskan ifrån S så det är väl inte så konstigt att han tror att det måste vara så även på andra sidan.

brtkrbzhnv sa...

»Folkpartiets flört med främlingsfientliga krafter består helt och hållet av att moderaterna är det nya arbetarpartiet, och när man kastar skit på dom så fastnar det inte längre.»
Ovanstående motbevisas lätt medelst det faktum att det talades om flirten redan för fyra år sedan, långt färe moderaternas imagebyte. Narrativizing kunde vara ett i sammanhanget lämpligt armchair psychologist-begrepp.

Lennart Regebro sa...

Ja, och nej.

Det talades inte alls om brunvandring. Det man talade om för fyra år sedan var att fp *med ett förslag*, nämligen språkkravet, fiskade i grumliga vatten. Jag har inget minne av att man kallade folkpartiet för rasister, eller hävdade att politiken i allmänhet var rasistisk, eller att man pratade om "brunvandring" eller "fascistisering".

Det tycks mig som om det helt har hänt det senaste året. Men visst, jag kan komma ihåg fel.

Stefan sa...

Här har jag gått och vänta på svar på min kommentar och så visar det sig att ditt bloggverktyg bara visar 4 kommentarer om man inte klickar på kommentarer. Suck... dåligt...

Du har fel, Lennart. Moderaterna kan inte "förkasta" andras "lögner"
De kan bara förändra sig själva och det erkänner ju Reinfeldt dagligen att dom har gjort.

Men du vet tydligen bättre än honom i den frågan. (Som vanligt)

Det märks i dina argument att du själv är precis en sådan som sprider lögner omkring dig. I ditt fall gäller det dock sossarna.
Nej, be mig inte att visa exempel på dina lögner. Den sandlådan får du leka själv i och har du tur så kanske Peder hoppar ner också. :-)

Lennart Regebro sa...

Så du anklagar mig för att ljuga, men säger omedelbart att du vägrar att ge exempel på en lögn.

Hur seriöst verkar det vara Stefan?

Nu anklagar jag dig för att...tja, snatta godis på konsum. Och be mig inte bevisa det, för den sandlådan tänker jag inte ge mig ner i.

Nej, Stefan du vet ju att det inte är sant, det du säger. Varför är du inte bara ärlig mot dig själv och andra istället?

Kraxpelax sa...

Har Du Haft Eldbågen Någon Gång?

Stefan sa...

Lennart: "snatta godis på konsum"? Var det det bästa du kunde komma på?

Jaja, vi säger väl att jag har gjort det eftersom det gör att min anklagelse mot dig blir sann, helt enligt din egen logik.

Stefan sa...

Jag ska vara rättvis mot dig, Lennart.
Eftersom du (för andra gången) har visat att du inte klarar av att diskutera sakligt och därtill försöka att lyssna på andra samt läsa innantill så har du blivit avstängd från min blogg.

Jag lovar därför att inte besöka den här bloggen mer.

Hej då!

Lennart Regebro sa...

Ja, Stefan det var det bästa jag kunde komma på. Det enda jag har beviisat är att du inte har argument. Det är alltid du som börjar med osakligheterna och personangreppen, Stefan, och så var det den här gången också. Och du vet det, och du insåg det för en vecka sedan.

Synd att du redan har glömt den insikten.

Kraxpelax sa...

Vill Du Ha En minnestuba?