2006-09-15

Vinstintressen i vården, värsta katastrofen?

I debatten i TV4 i går så försvarade Göran Persson och Lars Ohly upprepade gånger stopplagen, med argumentet att privatisering introducerar vinstintressen. Exakt varför vinstintressen i vården måste stoppas framgick inte. Kanske kan vi ta reda på på det genom att se hur hemska länder med vinstintressen är. Vi kan ju jämföra dom länder med bäst offentlig sjukvård i världen. Om vinstintressen är dåligt, så kommer ju dom länder med bäst offentlig sjukvård inte ha vinstintressen, eller hur?

Health Consumer Powerhouse har gjort just en sådan undersökning på länder i Europa. Dom anser att Europas bästa sjukvård är Frankrikes (och bäst i världen enligt WHO). HCP sätter Nederländerna och Tyskland på andra och tredje plats. Och alla dom här länderna har såklart förbjudit privata vinstintressen?

Nej, dom har inte det. Tvärtom faktiskt. Alla dom här länderna har precis det som alliansen vill införa: Offentlig finansiering och privata vårdgivare. Detta är den hemska katastrof som kommer drabba sverige om vi får vinstintressen i vården: Vi kommer få bättre vård. Kan ni tänka er, vilken mardröm.

Det är syn att Göran Persson och Lars Ohly inte läser min blogg. Hade dom gjort det hade dom sluppit sitta och bevisa sin okunnighet i frågan i TV igår. För jag har skrivit om detta innan. Här, här, här och här.

Kanske intressanta bloggar om: , ,

2 kommentarer:

Katarina sa...

Tyvärr så är det inte sant, det du säger. Enligt FLERA interantionella OBEROENDE undersökningar växlar första och andra plats ständigt mellan Kanada och Sverige. Och visst är sjukvården jättebra i de länder som har privatiserat - för de som har råd. De som inte har råd får väl helt enkelt pantlåna sina hus, sälja sina företag, precis som i USA. Att vara frisk är en mänsklig rättighet och ska inte bero på ens ekonomi.

Lennart Regebro sa...

Vilka är dom oberoende undersökningarna?

Ditt argument är att i länder med privat sjukvård måste man betala privat också. Detta är fel. Frankrike, Tyskland, Holland, Belgien, Kanada och Japan är alla exempel på privat sjukvård som är offentligt finansierad. Länder som alla har en mycket bra sjukvård, och som i dom flesta fall är bättre än Sveriges. Detta är WHO och Health Consumer Powerhouse, båda helt oberoende undersökningar, överens om.

"Att vara frisk är en mänsklig rättighet och ska inte bero på ens ekonomi."

Ja. Och just därför måste sossarnas nedmontering av sjukvården stoppas.

Jag hade med fyra länkar till tidigare artiklar i frågan. Jag rekommenderar att du läser dom.