2006-09-12

Mitt valmanifest, del 4: Förenkla skatterna

Det här blir sista delen i mitt "valmanifest". Saker som jag vill att partierna skall lova, men ingen gör. Här finns också del 1, 2 och 3. Och mitt fjärde del handlar, som den första, om skatterna. Den första delen handlade om att man skall få reda på hur mycket man betalar i skatt. Denna delen handlar om att man skall enkelt få reda på hur man kan betala mindre, eller för all del mer, i skatt.

Ett aktuellt exempel är Junilistans Nils Lundgren, som har köpt och sålt sin villa mellan sig och sitt bolag. Han har låtit bolaget köpa när prierna är höga, och han har köpt villan själv när priserna är låga. Varför gör han detta om det är hans eget bolag som köper villan? Jo, genom att göra detta tar han ut pengar från företaget, inte som lön utan som betalning för villan. Dom här pengarna får han givetvis också skatta för, men det är reavinstskatt, inte lön. Och reavinstskatten är lägre. Det är alltså ett, förmodligen fullt lagligt, sätt att sänka sin inkomstskatt på. Men ett sätt som bara är tillgängligt för dom som har ett företag, och en villa, och en duktig revisor som vet att man kan göra så. Det är dessutom bara meningsfullt att göra så om man har nog inkomst som sitter i företaget och väntar på att bli utbetalade.

Det är alltså ett sätt att sänka sin skatt som bara fungerar för dom som har rätt mycket pengar. Inte speciellt rättvist. Vad skall man då göra åt det här? Tja, anledningen till att det här fungerar är ju att reavinst har lägre skatt än inkomst. Mitt förslag är alltså att sluta skilja på olika sorters inkomster. Inkomst som inkomst, det räknas alltihop likadant, och skattas likadant. Antalet sätt att skatteplanera sjunker drastiskt. Dom enda som förlorar på detta är revisorerna.

Den här typen av förenklingar finns det många av att göra. Jag känner inte till alla och tänker inte försöka mig på en uppradning, men huvudpoängen är att ju färre reglerna är desto färre är kryphålen.


Kanske intressanta bloggar om: , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Att slå ihop och beskatta alla inkomster är vanligt utomlands; problemet för Sveriges del är nog isåfall de enorma marginaleffekterna redan från låga inkomster. Det blir troligen massiv kapitalflykt isåfall.

(En ny skattereform skulle kanske råda bot på den saken, fast viljan att sänka skatterna är så svag idag att det är oklart.)

Lennart Regebro sa...

Jo, men om man slår ihop skatterna, så att man inte kan skattefuska, så får vi ju mer skatteinkomster, och kan sänka marginaleffekterna. ;)

Marginaleffektern för låga inkomster är ett kapitel för sig, och har mycket med bidragssystemen att göra. Så det är en annan fråga, men det orkar jag nog inte ta upp innan valet.