2006-09-08

Sossarna och LO vill ha högre arbetslöshet

Göran Persson vill inte tala om arbetslösheten, och gör sitt bästa för att inte göra detta till en valfråga. Samtidigt lägger vi 30 miljarder om året på att dölja hur hög arbetslösheten faktiskt är genom att hålla folk utanför arbetsmarknaden. Socialdemokraternas integrationspolitik tycks mest gå ut på att isolera och passivisera invandrare och flyktingar, trots att det viktigaste för integration är att man har ett jobb. Och jo, man pratar om att göra saker, men mest av allt gör Göran ingenting. Integrationspolitiken har stått helt stilla.

Socialdemokraterna hade ju naturligtvis kunnat genomföra åtgärder för att fixa arbetslösheten. Dom 30 miljarder sossarna nu slänger bort för att dölja arbetslösheten hade ju naturligtvis gjort oerhört mycket mer nytta om man hade använt dom för att skapa jobb istället. Det vet såklart socialdemokraterna. Ändå gör dom inget. Varför inte?

LO har släppt en rapport om alliansens politik. Rapporten går mest ut på att helt substanslöst upprepa att alliansens politik inte skapar fler jobb. Men den innehåller den ett märkligt påstående:

Arbetslinjen har två delar. Den första delen innebär att arbetslösa erbjuds alternativ sysselsättning för att förhindra att de förlorar sin arbetsförmåga. Därmed behöver de inte konkurrera om jobben genom att bjuda under lönerna.

Det här är en unik tokning av "arbetslinjen", som vanligen innebär att man skall sätta folk i arbete. LOs tolkning av arbetslinjen går ut på att man med skattepengar skall hindra arbetslösa från att få riktiga jobb i en karusell av bidrag och fuskjobb. Syftet med detta är att hålla lönerna på jobb för lågutbildade på en artificiellt hög nivå. Det är det det står. (Och nej, jag har inte klippt i citatet. Ja, man hade kunnat vänta sig att dom talade om vad den andra delen av arbetslinjen är, men det var uppenbart inte viktig.)

Det är bäst att upprepa det här, för det är svårsmält. LO förespråkar att man håller arbetslösa borta från arbetsmarknaden, för att skapa en artificiell arbetsbrist i syfte att höja lönerna för dom som har jobb. LO vill helt enkelt att arbetslösheten skall vara hög.

Det här är grunden till att socialdemokraterna hellre döljer arbetslösheten än fixar den, det här är anledningen till att socialdemokraterna pratar varmt om invandrare och integration, men samtidigt försöker kasta ut alla invandrare och gör allt dom kan för att hindra att invandrare kommer in på arbetsmarknaden. Det här är anledningen till att LO försöker hindra östeuropeiska företag att fungera i Sverige. LO och sossarna tror att ju fler som jobbar, desto lägre är lönerna. Om dom har rätt eller inte kan diskuteras, men det intressanta är alltså att dom arbetar för att en arbetslösheten skall vara så hög som möjligt, eftersom dom tror att detta höjer lönerna för dom som arbetar.

Är det konstigt att så mångta sitter fast i bidrgasberoende och åtgörder med en sådan politik? Nej, inte direkt. Vi behöver ha en regering som är mer intresserade av att förbättra för dom som har det sämst, än att höja lönen för dom som redan har jobb.


Kanske intressanta bloggar om: , , , ,

6 kommentarer:

Kalle - Dagens (s)itat sa...

Intressant är även att sossarna, ett "arbetarparti", stödjer företagarna genom att hålla arbetslösheten hög. Hög arbetslöshet bidrar nämligen till svagare fack och färre lönehöjningar, eftersom alternativ arbetskraft står till förfogande.

Intressant är också att moderaterna, som tidigare varit ett företagarparti, anser att det är viktigt att minska arbetslösheten. När arbetare är en bristvara stärks individens makt mot arbetsgivaren eftersom det inte går att ersätta henne lika enkelt.

Bakvända världen? Tydligen.

Det hela kokar väl ner till GP:s uttalade strategi att ge så många människor som möjligt bidrag, eftersom det då är svårt att rösta bort den hand som föder.

Anonym sa...

Du glömde nämna turårdningsreglerna. Dom gör det nästan omöjligt för många att ta sig in på arbetsmarknaden. Särskillt om man saknar yrkeserfarenhet. Det här är naturligtvis ännu ett exempel på hur sossarna vill gynna dom som redan har och trampa på dom svaga. Jag tror också att det höjer den totala arbetslösheten, när en del aldrig får chansen.

Kraxpelax sa...

Pladder igen. Dvs. sakligt tom spekulation. Tja, sådär kan man hålla på. Hur barnslig får man bli?

Lennart Regebro sa...

Om du inte har nåt vettigt och komma med tycker jag du kan låta bli. Att bara hiva ur sig personangrepp reflekterar inte bra på dig, och gör debattklimatet otrevligt.

Kraxpelax sa...

Ett inläggs värde bestäms inte av antalet ord. Låt mig fortsätta.

Det finns en talrik klass av kverulanter. Sossehatarna. De går tretton på dussinet. De är varandra lika som blåkopior. Besatta av en fix idé. Sossehatet. De har inget annat i huvet. Som en gas fyller ett utrymme upptar sossehatet hela dessa människor tankevärld och tillvaro. De mal och mal och mal, samma ixoida, fullkomligt utarmade dötugg om och om igen, ständigt, utan uppehåll, dygnet runt, dag ut och dag in, i åratal. Om det åtminstone var en intelligent kritik. Men det rör sig bara om en automatiserat illvillig och rent spekulativ vantolkning av precis allting.

Illvilliga misstolkningar kan man alltid göra, det kostar ingen som helst ansträngning.

Det här är patologiskt och inget annat. Just det. SJUKLIGT. Det är precis vad det är.

Och det är bara pinsamt uppenbart för vilken klarsynt läsare som helst.

Snacka om "debattklimat"...!!

Lennart Regebro sa...

Ett inläggs värde bestäms inte av antalet ord.

Nej, och dina inlägg är utmärkta exempel på detta.