2006-01-24

Esbati blir öppet totalitär.

I en bloggpost igår hänvisar Ali Esbati till en site som heter "Nya Maoismen". En site han kallar "oerhört viktig". Han säger att sajten "med särskild skärpa reder upp saker och ting" inom modern Marxism. Här är några saker sajten reder upp med särskilt skärpa:

"Föredömet vid bildandet av folkpolisens organisation i Sverige är forna Östtyskland, DDR, det kan jag inte förneka. Det östtyska Volkspolizei var mycket effektivt och var en polisorganisation som antagligen helt saknar motstycke i världshistorien. Volkspolizei inte bara lyckades att i princip eliminera brottsligheten (som formellt är en polismans enda uppgift i borgerliga stater), utan var också mycket skickliga vad gäller att hålla folkets ideologiska övertygelser i linje med marxism-leninismen."

"Det hände ibland att människor försökte ta sig från DDR till det fascistiska Västtyskland och detta var inte bara ett slag för ”rätten att folk ska få bli utsugna och förtryckta”, ett uttryck jag tidigare använt, utan också ett svek mot den socialistiska gemenskapen. [...] De ville, i sin verklighetsfrämmande ondskefullhet, försöka få den socialistiska staten DDR absorberad av sin vedervärdiga, förtryckande granne i Väst, BRD. Fast Volkspolizei gjorde som sagt sin plikt. De avlivade helt enkelt dem som försökte slå ett slag för ondskan medan dessa var i full färd med att ta sig över gränsen."

Ur "Om behovet av en folkpolis (och folkarmé)"

"Arbetarklassens medvetna måste bedriva studiearbete hos de breda massorna, folket måste som sagts prepareras, prepareras med riktiga åsikter och idéer. Under Kulturrevolutionen i Kina gjordes allt detta på ett bra, klokt och effektivt sätt och man lyckades även korrigera felaktiga idéer inom landet under ledning av kamrat Mao Tse-Tung och enligt dennes teoretiska direktiv."

Ur "Om behovet av en folkdemokrati"

Siten är alltså helt mot åsikts och yttrandefrihet, och anser att socialismens fiender skall avrättas. Den är helt totalitär, och förespråkar en kommunism av gammalt hederlig typ, som mördar sina medborgare och förbjuder kritik.

Detta tycker Esbati är "oerhört viktigt" och "särskilt skärpt". Bra, Esbati, då vet vi var du står. Du är totalitär kommunist, och anser att jag skall avrättas så jag inte kan motarbeta kommunismen. Eller?

Skämtar Esbati? Förmodligen. Svårt att säga då, det här är ju inte dummare än det mesta kommunister klämmer ur sig. "Nya Maoismen" kan vara en satir. Å andra sidan, så är ju den politik den Nya Maosimen" förespråkar faktiskt en direkt logisk följd av Marx läror. Och det är väl det, antar jag, som är själva poängen. Att visa på hur vrickat det blir när man försöker införa Marxism. Men det tror jag inte Ali har fattat. Jag hoppas (för hans egen skull) att han har fattat att siten inte är allvarligt menad. Men det framgår inte från hans blogginlägg. För ur kommunistisk synpunkt är ju sajten faktiskt fullständigt rimlig, och Esbati är ju kommunist...

Så får jag föreslå, Ali, att du är mer uppenbar när du är satirisk nästa gång. Genom att säga saker som är uppenbart mer ute och cyklar än det du brukar säga?

16 kommentarer:

Vetenskap och socialism sa...

Om du tycker att sajten är rimlig ur en kommunistisk synvinkel så bör du ta och läsa vilka det är som ska förnya maosismen en gång till: Tito, Andropov och Trotskij.

Tyvärr är sajten antagligen på fullt allvar, men den är strålande realsatir.

Simon Fors sa...

Haha! Är "Lennart Regebro" på riktigt? Efter detta inlägg har jag mycket svårt att tro det. Jag trodde nämligen att förmågan att förstå humor var något univerellt mänskligt. Men det kan ju förstås vara så att "Lennart Regebro" är ett avancerat skämt.

Lennart Regebro sa...

Ja, jag såg det. Siten är fortfarande fullt realistisk ur kommunistisk ståndpunkt. Kommunistiska Partiet (KPML(r), du vet) framställer fortfarande Sovjet under Stalin som höjdpunkten på kommunistisk utveckling i sina skrifter.

Och det är väl just det här som gör satiren så lysande. Det som siten säger är oerhört lika det kommunister faktiskt säger. Dom förslag som framförs är förslag som inte bara är rimliga, utan nästan nödvändiga i en kommunistisk stat.

"Föredömet vid bildandet av folkpolisens organisation i Sverige är forna Östtyskland, DDR." är ett uttalande som hade kunnat komma från kommunistisk ungdom i början på 80-talet utan att någon hade höjt på ögonbrynen. Och kommunisterna har ju fortfarande samma åsikter. Det är bara det att nu har man lärt sig att inte hänvisa till DDR.

Vetenskap och socialism sa...

Jag är ju medlem i Kommunistiska Partiet (före dettaKPML(r)) och bedömer bloggen som helt orealistisk. Men du vet väl bättre än jag vad vi tycker (och vilka personer ur den kommunistiska ledarfloran man kan kombinera).

Ett litet tips bara: Tito och Mao är ömsesidigt uteslutande, detsamma med Andropov och Mao och Trotskij och Mao.

Nu har jag stött på Kalle Wadin Wesslén på andra ställen på nätet och vet att han med allra största sannolikhet är seriös, men i den övriga vänstern ses denna tonåring som ett skämt, i alla fall i den lilla del av vänstern som känner till honom.

Lennart Regebro sa...

Ja, du tycker säkert siten är helt orealistik. Men poängen här, som jag uppenbarligen förklarade för dåligt, är att den inte är ett enda dugg mer orealistisk än det KP, eller för den delen någon annan kommunist, föreslår.

Kommunister vill genomföra revolution, och införa diktatur, och förväntar sig att ur detta skall sedan mer eller mindre ett samhälle med total jämlikhet uppstå. För en liberal är detta betydligt orimligare än att en människa som tycker så vill införa åsiktspolis. I själva verket kommer ju proletariatets diktatur snarast *kräva* åsiktspolis, vilket ju "Nya Maoismen" har insett.

Så javisst är sitens förslag helt orimliga. Men inte ett dugg mer orimligt än det kommunister vanligen står för. Vilket var hela min poäng. Jag skulle ha spenderat mer tid på att skriva det här inlägget, uppenbarligen. ;)


Det är ju extra roligt att du hävdar att siten i sig är seriös. Det var ju det faktum att siten så uppenbart måste vara satir som fick mig att inse att Esbati skämtade... :)

Vetenskap och socialism sa...

Men om nu kommunister tycker att bloggen är helt galen (eller rättare sagt det som torgförs på den) så är det ju bara att konstatera att den knappast ligger i linje med vad kommunister tycker och tänker. Vad du VILL att kommunister ska tycka och tänka är en annan sak, som du får ta med någon till dig närstående eller så.

Lennart Regebro sa...

Jag påstod inte att kommunister tycker så. Jag påstår bara att det som torgförs på den siten inte är mer vrickat än kommunism.

Vilket borde få kommunister som anser att siten är tokig att fundera lite, tycker jag.

linda bergman sa...

Lennart... Vad har kpml(r) med saken att göra? Visst är de galna, men knappast maoister?

Eh... fast du kanske har missat det där med att det finns olika sorters kommunister. Alltså, stalinister och maoister är i regel inte precis bästisar. ;-)

Det kanske kvittar för dig men det blir liksom bara löjligt då när du tar till kraftuttryck om saker du inte har någon koll på!

Lennart Regebro sa...

Alltså, en gång till: Poängen är att det Kalle Wadin Wesslén tycker inte är mer utcyklat än det KPMLr tycker.

Jag säger inte att dom tycker samma sak. Jag säger att dom tyckar saker som är lika galna.

Jo, jag vet att det finns flera sorters kommunism. Och jag förstår till och med skillnaden mellan huvudstråken. Det du. Men dessutom inser jag att alla dom skillnaderna är irrelevanta. Det är, för att använda
Jörgen Modins liknelse
, att bråka om färget på kaklet när problemet är att simbassängen inte har nåt vatten.

Johan Persson sa...

För det första visar väl uppmaningen till Ali Esbati att vara tydligare i sin ironi något jag alltid misstänkt, nämligen att liberalism är en bristsjukdom, brist på humor (och antagligen brist på medkänsla, kärlek o s v).

För det andra, jag och alla kommunister jag känner garvar rätt hårt åt exempelvis Nya Maoismen och Vänskapsföreningen Sverige- Det Nya Peru, fullt medveten om att jag antagligen skulle vara en av de första att stryka med om dessa virrhjärnor kom till makten.
Du menar alltså ändå att deras åsikter skulle ha någonting alls med mina att göra, eftersom du tror att de liknar någonting som jag och mina kamrater skulle kunna tycka?

Lennart Regebro sa...

Vänsterns brist är på moral, vilket förmodligen är anlendingen till att ni är så förtjusta i personangrepp.

Nej, jag "tror" inte att ni "skulle kunna tycka" nåt sådant. Poängen är, som jag har upprepat flera gånger ovan, om du hade brytt dig om att läsa, att hans åsikter inte är mer vrickade än vilken kommunists åsikter smo helst.

Jaha, han gillar DDRs polis. Du gör det inte. Men ni tycker båda att man skall göra revolution och införa proletariatets dikttur. Det är betydligt mer vrickat än att tycka att DDRs polis var effektiv.

Problemet här är att ni har fattat att det inte är PK att hylla DDR eller Mao. Men ni har inte fattat VARFÖR.

Johan Persson sa...

Ja, du får väl tycka det om du vill. Jag tycker naturligtvis illa om såväl liberaler som fascister.

"Jag säger inte att dom tycker samma sak. Jag säger att dom tyckar saker som är lika galna."

Jag kan dock se en gradskillnad.

Lennart Regebro sa...

Ja, det finns säkert gradskillnader i alla helveten, även kommunistiska. Men du får ursäkta att jag har lite svårt att tycka att dom små skillnaderna är relevanta.

Att Wesslén är mer realistisk i sin insikt om vad som krävs för att genomföra er mördarideologi än vad du är gör inte din ideologi ett dugg bättre än hans.

Jonas N sa...

Johan P

Varför ogillar du liberaler? För att de inte lägger sig i i din tillvaro, eller för att de inte vill att du skall läga dig i deras?

(Eller pratar du kanske om folkpartister? Det skulle förklara en del av förvirringen ...)

Vänligen

Jonas N

Marky sa...

Hehehe! "Lennart Regebro" är vänsterns nya favvosajt (skämt?) Killen som trodde att Esbati faktiskt menade allvar i sina "hyllningar" av dårmaoistsidan! Om bara alla högermän var lika tröga...

Lennart Regebro sa...

Poängen är att Esbati ironiserar över en "dåre", när det enda skillnaden är att "dåren" inser vad som krävs för att införa kommunismen: Diktatur och våld.

Men visst, den poängen misslyckade jag helt med att få fram, vilket gör den här bloggposten rätt patetisk. Men sånt är livet, alla klantar sig ibland.