2006-01-27

Hamas vinst: Katastrof eller möjlighet?

Hamas kräver att Israel skall helt försvinna, och dom stödjer terrorism. Kan det vara nåt annat än katastrofalt? Ja, faktiskt, det finns tre små detaljer som erbjuder hopp.

För det första visar Hamas vinst på att demokratin i Palestian har fungerat hyfsat. Det är förvånande i ett land sönderslitet av våld och med stora delar ockuperade av en fientlig armé. Att Hamas vann visar det Palestinska folket att dom kan påverka riktningen deras land skall ta. En andra positiv sak är att Hamas har större möjlighet att kontrollera terroristattackerna mot Israel än Fatah har, helt enkelt för att dom står närmare terroristerna.

Men den största ljusglimten är en effekt av det jag skrev om vad som händer när extremistisk idealism krockar med verkligheten: Man måste man välja. Och dom som har makten brukar välja verkligheten. Med andra ord, att Hamas får mak kommer med all sannolikhet betyda att dom blir mer moderata och överger terrorismen. Sådant har hänt många gånger innan, med exempel allt från Libyen till hur Kristdemokraterna i Sverige har tonat ner sitt budskap som en gång var mot både aborter och homosexuella, allt för att kunna få representation och faktiskt vara med om att påverka politiken praktiskt.

Både USA och Israel har deklarerat att man inte tänker förhandla med ett parti som kräver att Israel skall försvinna. Vilket är naturligt, med det kravet finns ju inget förhandlingsutrymme. Hamas har nu huvudansvaret för det Palestinska folkets välfärd. Om dom skall ha någon praktisk möjlighet att öka den välfärden, måste man lägga ner retoriken och borja ta tag i praktiken, och det innebär att man minskar självmordsbombandet, och släpper kravet på Israels förstörelse.

Precis som med Fatah så kommer detta innebär att extremisterna i Hamas bryter av och bildar nya terroristorganisationer. Men om det sker (och det tror jag det kommer göra) så innebär det att ännu en stor grupp har omvänts till demokratins väg i mellanöstern, och det är bra.

Håll tummarna.

4 kommentarer:

ab sa...

............En sak som de väl tyvärr inte kommer att tona ner är sin fientlighet mot kvinnor, dvs halva befolkningen. Hamas kommer ur Islamska brödraskapet. Detta ÄR en katastrof.

Lennart Regebro sa...

Det kan du ha rätt i, men är verkligen Fatah så mycket bättre där? Jag tror att kvinnliga rättigheter tyvärr blir nåt som får vänta på demokrati.

ab sa...

Det var mig ett svalt beklagande!

Fatah är inte mycket för demokrati i praktiken, vad jag vet. Till detta kommer nu troligen islamistiska lagar som för kvinnornas del lägger sten på börda. Det är ingen liten bisak, Lennart!

Lennart Regebro sa...

Fatah är inte mycket för demokrati i praktiken, vad jag vet.

Och Fatah har just genomfört ett allmänt val och accepterat att dom förlorade det. Det ser ut som om dom har omfamnat demokrati, tycker jag.

Vi vet av erfarenhet att jvinnliga rättigheter brukar komma med demokrati. Det är naturligtvis synd att dom skall behöva släpa efter demokratin, men att Hamas vinst skulle försena detta så väldigt mycket ser jag ingen större anledning att tro på faktiskt. Eventuell jämlikhet mellan könen i Palestina beror i dagens läge enbart på att män inte har några rättigheter heller, och inte på att Fatah skulle vara någon slags feminister. :)