2006-01-25

Väntern och högern, i USA och här.

Ni kanske kommer ihåg hur Nationalencyclopedin Junior skrev en massa politiska saker som var väldigt fel? En av påståendena dom gjorde, som jag inte reagerade så mycket på, var att skillnaderna mellan partierna i USA var mindre än i Sverige.

Men, det finns en del lite märkliga likheter mellan vänsterblocket i Sverige och Demokraterna i USA, och samma sak när det gäller dom borgerliga i Sverige och Republikanerna i USA, så stämmer det där verkligen? Jag menar, vilka är för ökade skatter, mot friskolor, vill höja bidragen, är mot Irak-kriget, har händerna i fackets pengapåse och tycker Noam Chomsky är skitbra? Ja, det är vänsterblocket i Sverige, och Demokraterna i USA. Och det andra blocket gillar friskolor, vill sänka skatterna, ansåg Irak-kriget som ett nödvändigt ont, och vill satsa på företagen. Både i Sverige och USA.

Är verkligen den politiska skillnaden mindre i USA? Tja, Vänsterpartiet har ju en hel del tomtar som kallar sig kommunister. Det händer inte i USA. Där kan man inte vara kommunist. Där kallar man sig "left-liberal". Och få i USA vill socialisera företagen. Så nog går vänstern här längre vänsterut än i USA. Men dom konservativa vi har i Sverige hävdar att dom inte alls är homofober längre, och har helt släppt kravet på att man skall förbjuda abort. Dom kristna kopplingarna tonas ner. I USA däremot, så finns det en stor grupp av Republikaner som är helt för att man skall ha så mycket kristnen koppling som möjligt. Dom Republikaner som faktisk är för homosexuellas rättighet är i minoritet, och abortmotståndet är massivt.

Så nej, partierna i USA står inte närmare varann. Dom står längre till höger, med skiljelinjen mellan Demokrater och Republikaner ungefär mellan Centern och Folkpartiet och Demokraternas huvudfåra ligger politiskt där S ligger i Sverige. Visst, demokraterna kallar sig liberaler SAP socialdemokrater. Men politiken dom för är ungefär samma.

Det kan hända att det politiska spektrat i USA ser mindre ut för att det bara finns två rejäla partier. Mitten i USA är ju lika trång som mitten i Sverige, och man pratar mer och mer om "Centrists", som Bill Clinton. Men att det skulle vara mindre skillnad är nog en illusion för folk som står lång till vänster, och säger "Men, kolla! Alla här är ju höger! Det finns inget skillnad!" Jodå, det gör det. Bara inte den skillnaden ni vill ha.

8 kommentarer:

Andreas Liljander sa...

Det är är verkligen inte en rättvis bild av den amerikanska politiken du ger. Tittar man på det faktiska sakfrågorna, och de samhälle som man vill bygga, så finns varken demokraterna eller republikanerna ens med på samma karta som några av våra svenska partier. Republikanerna ligger snäppet till höger om demokraterna, men demokraterna ligger långt, långt till höger om både kristdemokrater och moderater. Om du visade upp exempel på moderaternas politik för en amerikansk demokrat, skulle han inte bli utesluta att det var ett socialistiskt manifest av något slag. Så stora är skillnaderna i den politiska filosofin och de faktiska sakfrågorna.

Lennart Regebro sa...

Du kan inte bara komma och påstå saker. Allt du gör här är att säga att jag har fel, men du kommer inte med några argument. Jag kan i det läget inte göra annat än att anta att du helt enkelt inte vet vad du pratar om.

pimme sa...

Vad tycker du om den amerikanska revolutionen, var inte den allt för kollektiviserad och därmed vänster?

Lennart Regebro sa...

Det var den konstigaste frågan jag har hört på flera veckor. Det hade varit väldigt intressant om du hade utvecklat ditt resonemang lite.

Anonym sa...

Vill i Andreas försvar bara berätta för dej att man inte kan ha argument för allt, man kan komma med påståenden vilka kan vara grundade på fakta. Åsikter däremot kräver argument men vad Andreas kommer med är ingen åsikt utan ett påstående, det du kan säga är: vad grundar du det på? eller du har fel! Och berätta varför.
I övrigt vill jag bara säga att jag tycker du gör på det här sättet om och om igen i din blogg vilket gör att du sänker diskussionskvaliten

Lennart Regebro sa...

Man kan givetvis komma med vilka ogrundade påståenden som helst. Men det är inte seriöst. Och jo, det gäller i synnerhet faktapåståenden. Åsikter behöver du inte argumentera för, dom kan du framföra. Det är bara åsikter, och inte alls säkert att det ens går att argumentera för dom. Fakta däremot behöver du bevisa, och slutsatser behöver du stödja med resonemang.

Det är det som ÄR argumentation.

joachim sa...

Jag klistrar in vad jag skrev på Berghs blogg:

"Demokraterna i USA går från ungefär vänsterpartiet till Folkpartiet, och republikanerna från typ Folkpartiet till KD."

Det här är ett absurt påstående. Har du varit i USA eller följt den amerikanska debatten? Skulle republikanernas politik ligga någonstans mellan Folkpartiet och KD? Åtskilliga (en majoritet) republikaner vill förbjuda abort, förbjuda homoäktenskap, sätta upp de tio budorden i federala domstolar och förbjuda undervisning om Darwins utvecklingslära i offentliga skolor. När det gäller ekonomin så är man starkt antifackliga, emot allmän välfärd (både i svensk modell och en mer nyliberal modell med sponsrade individuella sjukförsäkringar), för en minimal och ickeprogessiv skatteskala. Sen har vi miljön där framträdande republikaner såsom senatorn James Inhofe jämför vetenskapsmän som varnar för växthuseffekten med Naziläkare. Och internationell förespråkar man en unilateral interventionistisk politik med "preemptive wars", samtidigt som man vill sänka biståndet från dagens redan låga nivåer.

Jag ser alltså ingen koppling mellan svensk borgerlighet och republikanerna. Tack och lov.
Demokratiska partiet skulle snarare kunna kvalificera sig som de borgerligas motsvarighet i USA, fastän de i sina konkreta ställningstagande ligger till höger om moderaterna (när det gäller t.ex. allmän sjukvård). Det finns inget egentligt vänsteralternativ i USA bortsett från en del enskilda demokrater samt det lilla Green Party.

Lennart Regebro sa...

Skulle republikanernas politik ligga någonstans mellan Folkpartiet och KD? Åtskilliga (en majoritet) republikaner vill förbjuda abort, förbjuda homoäktenskap, sätta upp de tio budorden i federala domstolar och förbjuda undervisning om Darwins utvecklingslära i offentliga skolor.

Jag var på Berghs blogg lite kort. Men länkade till artikeln du nu svarar på för ett längre resonemang. Du borde ha läst den innan du svarade, så hade du sluppit svara. Allt du tar upp är redan besvarat i den. Ja republikanerna går längre högerut än KD. Och vänsterpartet längre vänster ut än V. Men båda dessa extremgrupper är små, men högljudda och får mycket uppmärksamhet.

Likheterna mellan republikanerna och borgerligheten är mycket stora, jag tar upp flera exempel på detta.