2006-01-18

SVTs dokusoppa

SVT har en kul idé i programmet "Toppkandidaterna". Samhällsengegerade ungdomar skall coachas och medietränas till att bli politiker, och röstas fram som bästa kandidat i TV. Kul variant på dokusåpan.

Men, det tog inte lång tid för det att bli en dokusoppa istället. När DN kollade upp och intervjuade kandidaterna, så visar sig en ha varit medlem i SSU och en annan till och med ombudsman för SSU trots att dom skall vara partipolitisk obundna. SVT försvarade sig med att ingen av dom var medlem i ett parti nu, vilket dom har "kollat noga". Hurdå? Medlemsregistrena är ju hemliga... Nåja. En tredje har å andra sidan varit aktiv i den utomparlamentariska vänstern, så politisk erfarenhet är tydligen OK, bara man inte är bunden till ett parti. Vilket ju kan tyckas lite märkligt. Man kan alltså ha hur mycket politisk erfarenhet som helst, från Amnesty, eller AFA, eller Svenska Freds, bara man inte är medlem i ett parti!? Jaha...

Än mer graverande är dock att dom tre människorna med lite politisk erfarenhet alla är vänster. Och två av dom andra säger inget som tyder på att dom skulle vara nåt annat. En vill jobba för hållbar utveckling, en annan vill sänka arbetslösheten. Detta kan naturligtvis innebära att dom är borgerliga, men dom kan lika gärna vara kommunister båda två. Och varför har ingen en bakgrund i utomparlamentarisk höger? Frihetfronten är ju trots allt inte helt okända, till exempel.

Vi tar det igen: Av sex personer är tre uttalat vänster. En liberal och två okända kort. Tycker SVT verkligen det är en rättvis bild av Sveriges politiska sfär? Det är en folkpartist mot tre sossar, en vänsterpartist och en miljöpartist, eller?

Nåja, idag har iaf ombudsmannen blivit utbytt mot David Berg, som vill satsa på privat sjukvård och skola. Så nu är det tydligen i alla fall två liberaler på programmet. Det är ju en förbättring. Låt oss hoppas att en av dom personer med outtalad ståndpunkt visar sig luta och borgerliga lösningar, så blir det någorlunda rimligt.

Lite synd är det att ingen är uttalat konservativ eller uttalat kommunist, då hade det blivit fart på debatten. Men jag antar att det är svårt att hitta kommunister som inte är med i RKU eller UV och svårt att hitta konservativa som inte är med i KDU, så det är nog orsaken.

Programmet produceras av SVT, så förhoppningsvis kommer det upp på webben så jag kan se det. Det skall bli kul att se hur det tar sig.

12 kommentarer:

Stefan sa...

Hoppas din konspirationsteori håller i sig.
Dom 2 "okända" är säkert rå-kommunister med antagna identiteter .

Lennart Regebro sa...

Vem har sagt nåt om en konspiration? Att journalister i allmänhet, och på SVT i synnerhet, lutar åt vänster är ju knappast en hemlighet, och inte speciellt konspiratoriskt...

Jag hoppas att den som ville arbeta mot arbetslösheten är vettig. Den andras flum om hållbarhet lät alldeles för miljöpartistiskt...

Men vem vet, dom kanske luras för att locka vänsterröster för liberal politik. ;)

Stefan sa...

Japp, SVT lär ju betyda Socialdemokraternas Vänsterorienterade Television.

Lennart Regebro sa...

:-)

Niclas sa...

Vad det inte någon undersökning som Johan Norberg tog upp för ett tag sedan... angående att 40+% av SVTs journalister i alla fall lutade åt det vänstra hållet i vänstern, medans endast 7% var uttalat borgerliga? Kanske gammla siffror iofs :P

Lennart Regebro sa...

Jo, precis. JMG har gjort dom undersökningarna, och verkar göra dom vart femte år, Journalist 2000 finns online.

Stefan sa...

Kan det vara det motsatta förhållandet i dom komersiella kanalerna?

Claesw sa...

Denna dokusåpa är en totalt värdelös idé som kommer att spä på det oresonliga politikerföraktet. Politik är segt och hårt arbete dagarna i ända, inte några små fjantar som springer omkring och solar sig i tv-glansen.

Johan Carlsson sa...

JMG länken är bruten:
http://www.jmg.gu.se

Johan Carlsson sa...

Stefan:
JMGs "Journalisternas partisympatier 2000" säger att andelen Vänsterpartiet inom reklam TV/Radio är samma som på SVT/SR (Aschberg & Co?) 33%, SAP sympatisörerna går ner från 24% SVR/SR till 10% reklam, Centerpartiet och Folkpartiet konstant på 2% resp. 17%, moderater upp rejält från 6% på SVR/SR till 24% i reklam. Kristdemokraterna gör också ett hoppeliskutt från 5% till 9%. Höll på att glömma Mp (lätt hänt ;-) 14% till 5%.

Man kan också jämföra detta med allmänhetens siffror och kan man kallt konstatera att vänsterpartiet och folkpartiet var hyffsat överrepresenterade (iofs fp hade extremt låga siffror, 5% allmänheten). Medans Kristdemokrater och Moderater är underrepresenterad bland journalister generellt (på SVR/SR i synnerhet).

Block siffrorna hamnar socialistblocket på 67% medans övriga partier hamnar på 33%.
Allmänheten vid mostvarande tidpunkt var 53%(svmp)/47%(övriga).

Lennart Regebro sa...

Stefan: Vänsterpartiet hade samma snedfördelning på 33% av sympatierna i reklam-TV och radio. Däremot var sossarna och miljöpartet mindre populära, och moderaterna mer populära, så i kommersiella kanaler är vänstervridningen inte lika stor som på SVT. Men den finns där fortfarande.

ClaesW: Du har en poäng där.

Johan: Tack. Här är länken till Journalist 2000: http://www.jmg.gu.se/pdf/jmgdata/journalist2000.pdf

Lennart Regebro sa...


Dokusuppan fortsätter.